ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 4 DECEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 4 DECEMBRIE

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu are nicio intenție "să rupă" relațiile cu Europa și SUA, în discursul său anual despre starea națiunii, pe care l-a rostit la Kremlin, în fața camerelor reunite ale Parlamentului federal rus - Duma de Stat și Consiliul Federației. Unele țări ar dori să vadă Rusia dezmembrată la fel ca Iugoslavia, dar Moscova nu va permite să se întâmple acest lucru, a avertizat liderul de la Kremlin. Putin a mai spus că abordarea Rusiei de pe poziții de forță este un nonsens și a dat asigurări că Rusia nu intenționează să se implice într-o cursă a înarmării costisitoare. Președintele rus a susținut totodată că, din punctul său de vedere, criza din Ucraina nu este decât un pretext pentru a impune sancțiuni țării sale, occidentalii dorind de mult timp să frâneze marșul Rusiei.

* Partidul Liberal Democrat al Republicii Moldova (PLDM), Partidul Democrat (PDM) și Partidul Liberal (PL) au convenit asupra creării unei majorități parlamentare proeuropene. Decizia a fost luată în urma unei întrevederi care a avut loc între președinții celor trei formațiuni politice, Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu, potrivit serviciului de presă al PLDM și PL. În același timp, au fost create grupuri de experți formate din reprezentanți ai celor trei partide, care vor începe elaborarea Programului de guvernare pentru următorii patru ani.

* Senatorul american John McCain a declarat că Statele Unite ale Americii ar putea începe furnizarea de gaze naturale către Europa până în 2020 pentru a echilibra exporturile de energie din Rusia. "Cred că putem devansa acest termen", a afirmat McCain, întrebat de corespondentul agenției ruse de presă dacă Statele Unite ar putea să devină un exportator-cheie de gaze până în 2020 pentru Europa.

* Conflictul din Ucraina a provocat o deteriorare semnificativă a securității în Europa și o creștere evidentă a tensiunilor dintre Rusia și Occident, a declarat joi președintele Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Didier Burkhalter. 'Fricțiunile geopolitice sporesc și sunt contrare obiectivului nostru declarat de a crea o comunitate a securității din Vancouver (Canada) și până la Vladivostok (Rusia)', a spus Burkhalter, în deschiderea celei de-a XXI-a reuniuni a Consiliului Ministerial al OSCE de la Basel, la nivel de miniștri de externe.

* Planul de realizare a programului de cooperare dintre NATO și Georgia, adoptat în septembrie în timpul summitului Alianței Nord-Atlantice din Țara Galilor, va fi elaborat și aprobat 'până în februarie 2015', a anunțat joi ministrul apărării al Georgiei, Mindia Djanelidze, la finalul întrevederii sale cu reprezentantul special al secretarului general al NATO pentru Caucaz și Asia Centrală, James Appathurai.

* Parlamentarii belgieni lucrează la o rezoluție privind recunoașterea Palestinei ca stat, deși, potrivit autorităților, decizia cu privire la această chestiune va depinde de acțiunile Uniunii Europene, informează miercuri mass-media belgiană citând o sursă din cadrul guvernului. Astfel, Belgia este gata să recunoască Palestina ca stat și ar putea fi a doua țară din Europa care ar recunoaște Palestina, după Suedia.

* O profesoară americană de origine română a fost înjunghiată mortal în toaleta unui mall din Abu Dhabi. Atacatorul era îmbrăcat în haine tradiționale purtate de femeile din țările din zona Golfului (abaya), de culoare neagră, imagini cu intrarea și ieșirea acestuia din toaletă fiind surprinse de camerele de luat vederi instalate în mall. Autoritățile au lăsat deschisă posibilitatea ca autorul să fie un bărbat deghizat. Victima crimei de luni a fost identificată de canalul de televiziune ABC și alte media americane ca fiind educatoarea Ibolya Ryan, o femeie născută în România, mama a doi gemeni în vârstă de 11 ani. Potrivit ABC, ea predase în trecut la o școală din statul Colorado.

* Numărul victimelor (persoane decedate sau rănite) cauzate de minele antipersonal a scăzut cu un sfert în anul 2013 față de anul precedent, ajungând la cel mai redus nivel după 1999, a anunțat miercuri Campania Internațională de Interzicere a Minelor Terestre (ICBL). ''În 2013, numărul victimelor cauzate de mine, de muniție cu fragmentație și de explozibili rămași din timpul războaielor a scăzut până la cel mai mic nivel după 1999, când a început înregistrarea datelor respective'', a menționat ICBL.

* Coreea de Nord a propus să o trimită pe sora liderului său Kim Jong-un, o personalitate din ce în ce mai influentă în cadrul regimului, în Sudul vecin pentru a participa acolo la un festival cultural privat, a anunțat joi organizatorul acestui eveniment. Dacă această călătorie se va concretiza, va fi vorba despre prima vizită în Coreea de Sud a unui membru al familiei apropiate a liderului nord-coreean. Ministerul sud-coreean al Reunificării rămâne însă sceptic cu privire la sinceritatea acestei propuneri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia