ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 12 DECEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 12 DECEMBRIE

Moscova a început acțiuni de lobby prin care încearcă să convingă statele din UE care au relații apropiate cu ea, respectiv Ungaria, Italia, Germania și Cipru, să se opună anul viitor prin veto prelungirii sancțiunilor împotriva ei, scrie vineri EUobserver, care citează surse europene neprecizate.

Primele două serii de sancțiuni, și anume înghețarea activelor fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici (care se ascunde în prezent în Rusia) și ale unora dintre colaboratorii săi apropiați și interdicții de viză, plus înghețarea activelor unor oficiali ruși și ucraineni ce au jucat un rol în anexarea Crimeii de către Rusia, expiră în martie și aprilie anul viitor. Cea de-a treia serie, îndreptată împotriva unor companii ruse din sectoarele energetic, financiar și militar și care a fost adoptată în luna iulie după prăbușirea avionului companiei Malaysia Airlines în zona din estul Ucrainei controlată de separatiștii proruși, expiră în iulie. Drept urmare, statele membre ale UE vor trebui să decidă dacă vor prelungi sau nu aceste sancțiuni, iar o astfel de hotărâre se ia prin consens. Așadar, dacă un singur stat membru își va exercita dreptul de veto, atunci sancțiunile împotriva Rusiei vor înceta.

* Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a salutat vineri un armistițiu "real" în Ucraina, după 24 de ore fără incidente, pentru prima dată în ultimele șapte luni, dar a recunoscut că situația rămâne foarte fragilă. "Am informații pozitive. Astăzi (vineri), marcăm primele 24 de ore, după șapte luni (...), în care am avut un armistițiu real în Ucraina", a declarat Petro Poroșenko în cursul unei vizite oficiale în Australia. "Nu vă puteți imagina cât de important este pentru mine. Este pentru prima dată când nu sunt anunțat că un soldat ucrainean a fost ucis sau rănit în timpul nopții", a adăugat el.

* Președintele ucrainean Petro Poroșenko a criticat dur India pentru prezența în această țară a liderului Crimeii, Serghei Aksionov, în timpul vizitei oficiale a președintelui Vladimir Putin, Administrația americană reacționând de asemenea negativ după ce a aflat de această deplasare a lui Aksionov. Aflat într-o vizită în Australia, Poroșenko a acuzat vineri India că prin primirea lui Aksionov dovedește că acordă mai multă importanță 'banilor' decât 'valorilor' și că nu este alături de lumea 'civilizată' în combaterea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Aksionov 'are un trecut de criminal și fără nicio îndoială are un viitor de criminal', a mai spus șeful statului ucrainean despre liderul provinciei anexate de Rusia. Și purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Jennifer Psaki, a declarat că SUA sunt 'tulburate' de relatările despre prezența lui Aksionov în delegația condusă de președintele Putin și că încearcă să obțină mai multe informații.

* Italienii au început vineri o grevă generală, la apelul a două mari confederații sindicale care organizează acțiuni de protest în 54 de orașe împotriva politicii economice și sociale a guvernului condus de Matteo Renzi. Administrațiile din sănătate, școlile, transporturile, toate sectoarele de activitate urmează să fie afectate, dar vor fi asigurate serviciile minime. Greva era prevăzută între 09.00 (07.00 GMT) și 17.00 (15.00 GMT), dar acțiunea fost scurtată cu o oră, la cererea ministrului italian al transporturilor Maurizio Lupi, pentru a permite celor care participă la această acțiune sau care lucrează să se întoarcă acasă până la sfârșitul zilei. Greva a fost organizată în sectorul public și cel privat de principala confederație italiană CGIL (stânga) și a fost susținută de UIL (moderată). O a treia confederație, UGL (dreapta), mai mică, s-a alăturat mișcării, în timp ce CISL (catolică, moderată) a rămas în afara acestei acțiuni, considerând că protestul este contraproductiv.

* CIA a declasificat joi o scrisoare în care actualul director al agenției de informații, John Brennan, informa că spionii american sunt extrem de sceptici în legătură cu motivele avansate de administrația Bush pentru a invada Irakul în 2003. Pentru a justifica, cel puțin parțial, invazia Irakului, vicepreședintele american la acea dată, Dick Cheney, a explicat că Mohammed Atta, șeful comandoului de la 11 septembrie, s-a întâlnit cu un spion irakian la Praga înainte de atentate. Washingtonul a insistat asupra acestei pretinse întâlniri pentru a stabili o legătură între dictatorul irakian Saddam Hussein și atentatele din 2001 și, prin urmare, să justifice răsturnarea lui de la putere. Într-o scrisoare trimisă în luna martie senatorului democrat Carl Levin, a cărei difuzare tocmai a fost aprobată de CIA, directorul agenției, John Brennan, menționează că agenții desfășurați pe teren își exprimaseră "profunda îngrijorare" în ce privește declarațiile făcute de Dick Cheney.

* Devenită în ultimii ani principala destinație a imigrației în Europa, Germania este preocupată de creșterea unui val populist odată cu intensificarea în ultimele săptămâni a manifestațiilor ostile străinilor. Aceste manifestații din mai multe orașe din țară sunt organizate sau susținute de diverse mișcări de extremă dreaptă sau neonaziste, inclusiv partidul anti-euro Alternativa pentru Germania (AfD), recent creat și care a virat spre idei xenofobe. Emblematic pentru această mișcare populistă, un grup numit 'Europenii patrioți împotriva islamizării Occidentului' (PEGIDA), lansat în octombrie, se află în ascensiune. De câteva săptămâni, grupul organizează 'Manifestațiile de luni', după modelul celor care au zguduit regimul comunist din fosta Germania de Est până la căderea Zidului Berlinului, în urmă cu 25 de ani. Membrii săi merg până la reluarea sloganului de atunci: "Noi suntem poporul".

* Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai, căreia i-a fost decernat miercuri Premiul Nobel pentru Pace, devenind, la 17 ani, cea mai tânără laureată a prestigioasei recompense, a izbucnit în lacrimi joi când și-a revăzut uniforma școlară pe care o purta în ziua când combatanți talibanii au încercat să o omoare și care poartă încă urmele dramei prin care a trecut. Inaugurând o expoziție consacrată ei și celuilalt laureat, indianul Kailash Satyarthi, la Centrul Nobel din Oslo, Malala nu și-a putut stăpâni emoția atunci când a trecut prin fața uniformei încă pătată de sânge. Văzând-o că plânge, Satyarthi a îmbrățișat-o pe cea pe care o numește 'fiica sa' și a săruta-o pe cap. "Ești atât de curajoasă, ești atât de curajoasă", i-a spus ei, potrivit agenției TNB.

* Peste 60 de atacuri au fost comise în Ucraina în acest an împotriva bisericilor și preoților ortodocși ținând de Patriarhia Moscovei, a indicat joi șeful administrației prezidențiale ruse, Serghei Ivanov, acuzând în același timp autoritățile ucrainene că trec sub tăcere astfel de acte. "Peste 60 de atacuri directe împotriva bisericilor și preoților ortodocși aparținând de Patriarhia Moscovei au fost comise în Ucraina, de la începutul acestui an, dar autoritățile închid ochii. Și aceasta se petrece în centrul unei Europe civilizate", a afirmat Ivanov în cadrul unei reuniuni a Consiliului prezidențial pentru organizații religioase.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro