ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 14 OCTOMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 14 OCTOMBRIE

Preluarea de către armata americană a comenzii asupra bazei militare de la Deveselu obligă Rusia să ia măsuri pentru asigurarea propriei securități, a declarat luni reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă NATO, Aleksandr Grușko. 'SUA își realizează consecvent programul de apărare antirachetă în Europa, fără să ia în considerare interesele securității regionale pe care le ignoră', a declarat Grușko, într-o dezbatere organizată la Moscova pe tema securității europene, răspunzând la o întrebare despre reacția Rusiei la transferul bazei din România sub comanda Statelor Unite și desfășurarea sistemului antirachetă în Europa.

* Opt țări europene s-au oferit să pună la dispoziție nave și avioane pentru operațiunea Triton care va fi lansată la începutul lunii noiembrie pentru a patrula în Marea Mediterană și a-i salva pe imigranții aflați în dificultate, a anunțat marți Frontex. Agenția europeană pentru supravegherea frontierelor, responsabilă de coordonarea operațiunii Triton, plasată sub comandament italian, va desfășura în fiecare lună șase nave, două avioane și un elicopter, a precizat Frontex într-un comunicat. Echipele angajate în Italia pentru a ajuta la intervievarea imigranților vor fi formate din specialiști din Spania, Franța, Finlanda, România, Elveția, Norvegia, Germania, Olanda, Suedia, Portugalia, Austria și Polonia, a precizat Frontex.

* Statele europene trebuie să rezolve problema celor aproximativ 600.000 de apatrizi prin a le oferi o protecție similară cu a refugiaților, au transmis marți activiști în domeniu, lansând o zi de acțiune pentru a atrage atenția asupra situației dificile a persoanelor aflate în această situație pe continent. Apatrizii, care nu sunt recunoscuți ca cetățeni ai niciunei țări, nu au acces la drepturi de bază pe care majoritatea oamenilor le consideră garantate. Nu pot lucra, nu pot beneficia de sistemul de sănătate și nici măcar nu se pot căsători. Ei ajung deseori nevoiași sau în închisoare și sunt extrem de vulnerabili la exploatare.

* Ucraina a renunțat în mod simbolic marți la sărbătorirea armatei sale în aceeași zi cu Rusia și a stabilit o nouă dată în acest sens, și anume ziua înființării armatei sale naționaliste, considerată nazistă de către Moscova. Potrivit unui decret prezidențial, sărbătoarea 'Apărării Ucrainei' va fi marcată de acum înainte la 14 octombrie, ziua în care a fost creată, în 1942, Armata insurecțională ucraineană (UPA), care a luptat până în anii '50 pentru independența țării ce făcea parte atunci din URSS.

* Un bărbat acuzat de fapte de terorism, într-un proces desfășurat în secret din motive de securitate națională, ar fi planificat un atac împotriva fostului premier britanic Tony Blair, a afirmat marți procurorul însărcinat cu acest caz în fața unui tribunal britanic. Erol Incedal, în vârstă de 26 de ani, a fost arestat în luna octombrie anul trecut împreună cu un alt bărbat, Mounir Rarmoul-Bouhadja, care a recunoscut săptămâna trecută că se află în posesia unui card de memorie pe care se află informații privind fabricarea unei bombe.

* Grecia a prezentat marți un plan care prevede introducerea din 2015, cu titlu de experiment, a unui venit minim garantat pentru persoanele cele mai defavorizate din 13 localități ale acestei țări lovite de șase ani de recesiune și care deține recordul în ceea ce privește șomajul în Europa. 'Inaugurăm un instrument de politică socială pentru protejarea celor mai vulnerabili cetățeni ai noștri, pentru lupta împotriva sărăciei și pentru inserția (socială) a celor care riscă să rămână pe dinafară', a declarat premierul grec Antonis Samaras.

* Noul ministru ucrainean al apărării Stepan Poltorak, confirmat marți în funcție de parlamentul de la Kiev, s-a angajat să construiască o armată puternică pentru restabilirea păcii în estul Ucrainei, regiune unde continuă confruntările dintre forțele ucrainene și separatiștii proruși în pofida armistițiului încheiat la începutul lunii septembrie. ''Ucraina are nevoie de pace și numai forțe armate moderne și mobile, bine instruite și bine echipate, o pot garanta. Știu ceea ce trebuie făcut'', a afirmat Poltorak în fața deputaților ucraineni.

* Rusia și-a exprimat marți speranța ca Uniunea Europeană să renunțe la 'abordarea politică' pe care o manifestă în ceea ce privește construirea gazoductului South Stream, devenit subiect al unor lungi dispute între Moscova și Bruxelles pe fondul crizei ucrainene. 'Sperăm ca executivul european să renunțe la abordarea politică angajată față de construirea acestui gazoduct și să se bazeze pe interesele vitale ale populației și ale lumii de afaceri din statele UE', a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cadrul unei întâlniri la Moscova cu reprezentanți ai European Business Association.

* Virusul Ebola nu va duce la dispariția omenirii, susține Beda M. Stadler, profesor la Institutul de imunologie de pe lângă Universitatea din Berna. 'Orice gripă este mai periculoasă decât Ebola', consideră el. Potrivit celor mai recente date, epidemia de Ebola a făcut deja aproape 4.500 de victime. Expertul elvețian a declarat pentru site-ul Watson că vaccinul împotriva Ebola există deja și va fi lansat pe piață în curând. 'Până acum nimeni nu voia să cheltuiască bani pe el. Companiile (farmaceutice) nu investesc fonduri de milioane de dolari în vaccinuri pe care să nu le poată vinde', opinează el. Acum este clar că dacă ele ar fi investit, s-ar fi îmbogățit. Este doar o chestiune de timp: în câteva luni, vaccinul va fi disponibil pe piață, susține Beda Stadler.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...