ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 30 OCTOMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 30 OCTOMBRIE

Alianța Nord-Atlantică este 'puternică' și 'rămâne vigilentă' în fața intensificării activităților aeriene ale Rusiei în spațiul european, a avertizat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Foto: (c) Gong Bing/XINHUA FLUX

'Această forță este răspunsul nostru la aceste incursiuni', a afirmat Stoltenberg, fără a emite ipoteze în legătură cu motivele intensificării zborurilor ruse, aparent manevre, deasupra Mării Baltice, Mării Nordului și Mării Negre. Declarațiile lui Jens Stoltenberg survin după ce Alianța Nord-Atlantică a anunțat miercuri o intensificare neobișnuită a activității aviației militare a Rusiei în spațiul european.

* Miniștrii de externe ai Ungariei și Marii Britanii au discutat joi la Bratislava despre dezvoltarea de strategii naționale cu privire la energie. Eforturile vizând reducerea dependenței energetice și problema coridorului de gaz Nord-Sud s-au aflat de asemenea pe agenda discuțiilor. Cei doi miniștri, Peter Szijjarto și Philip Hammond, au convenit că dezvoltarea strategiilor naționale privind energia trebuie să rămână o competență națională în cadrul Uniunii Europene (UE).

* Guvernul suedez a recunoscut oficial joi statul Palestina și a afirmat că speră ca această decizie să ajute la reluarea procesului de pace israeliano-palestinian. Decizia a fost salutată de președintele palestinian, însă a atras critici din partea Israelului. 'Decizia noastră survine într-un moment critic, deoarece în ultimul an am văzut cum negocierile de pace au stagnat, cum deciziile privind noile așezări în teritoriile palestiniene ocupate au complicat soluția a două state și cum violențele au revenit în Gaza', a declarat ministrul suedez de externe Margot Wallstrom.

* Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat joi că a ordonat desfășurarea de întăriri 'semnificative' în cadrul forțelor de poliție și l-a acuzat pe președintele Autorității Naționale Palestiniene (ANP) Mahmoud Abbas de incitare la tulburări în Ierusalim. 'Am dat ordin să se desfășoare întăriri semnificative precum și mijloace materiale suplimentare pentru a asigura securitatea la Ierusalim', se arată într-un comunicat difuzat de biroul premierului israelian.

* Sprijinul pentru Rusia în rândul populației din regiunea Lugansk (estul Ucrainei, unul din fiefurile insurecției separatiste) ajunge în unele localități până la 95%, a declarat joi Ghennadi Moskal, guvernatorul desemnat de Kiev pentru această regiune, pe care de facto nu o controlează. 'Dacă ar fi să vorbim de sentimentele proruse, acestea sunt foarte ridicate, ajungând în unele localități până la 80% și chiar 95 %. Doar în acea partea din Lugansk unde istoric trăiesc mai mulți ucraineni decât etnici ruși, acestea nu depășesc 30%', a declarat el.

* De teamă să nu fie otrăvit, Viktor Ianukovici — președintele ucrainean destituit din funcție la sfârșitul lunii februarie în urma unei mișcări de contestare fără precedent de la obținerea independenței de către Ucraina în 1991 — cerea ca toate produsele alimentare să fie verificate în prealabil. Un alt lider care se teme că mâncarea i-ar putea fi otrăvită este Vladimir Putin. În acest scop, la Mejigorie, fosta sa reședință din afara Kievului, a fost amenajat un laborator ultramodern. Erau supuse testelor, în special, preparatele din pește și o varietate mare de delicatese marine.

* Văduva lui Slobodan Milosevic a respins informațiile potrivit cărora Uniunea Europeană a ridicat măsura de înghețare impusă în urmă cu 15 ani care viza activele fostului lider sârb și ale apropiaților săi, declarând pentru un ziar local că familia sa nu deține nimic în afara Serbiei. Decizia luată marți și anunțată miercuri de Uniunea Europeană a declanșat speculații potrivit cărora familia lui Milosevic și câțiva foști apropiați ai fostului lider sârb ar putea pune mâna acum pe milioanele de euro despre care oponenții lui Milosevic susțin că regimul acestuia i-ar fi furat din visteria statului și i-ar fi transferat în străinătate.

* Numărul miliardarilor ce dețin averi de peste un miliard de dolari s-a dublat în lume de la începutul crizei din anul 2008, dar în același timp au crescut și inegalitățile la nivel mondial, se arată într-un raport al ONG-ului Oxfam. În timp ce o mică elită deține tot mai mulți bani pe care nu îi poate cheltui într-o viață întreagă, alții trăiesc într-o sărăcie extremă și mor din cauza lipsei serviciilor medicale de bază, iar milioane de copii nu pot merge la școală', se subliniază în raportul intitulat 'Egali: Să punem capăt inegalității extreme. A sosit momentul să schimbăm regulile'.

AGERPRES/(AS — editor: Florin Ștefan)


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”