STUDIU: Risc de tsunami uriaş pe coasta de vest a Japoniei, unde se află 11 centrale nucleare

STUDIU: Risc de tsunami uriaş pe coasta de vest a Japoniei, unde se află 11 centrale nucleare

Un eventual seism puternic în Marea Japoniei ar putea provoca în câteva minute un tsunami uriaş care ar atinge pe alocuri 23 de metri, potrivit unei simulări realizate la solicitarea Guvernului pe coasta de vest a Japoniei, unde se află 11 centrale nucleare.

STUDIU: Risc de tsunami uriaş pe coasta de vest a Japoniei, unde se află 11 centrale nucleare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Doisprezece experţi din cadrul ministerelor Transporturilor şi Ştiinţelor, precum şi de la biroul premierului japonez, au analizat comportamentul celor 60 de falii din zonele marine situate de la Hokkaido, în nord, până la Kyushu.

Printre cele 253 de ipoteze studiate, cu seisme probabile de diferite magnitudini, experţii au arătat ce efecte ar avea un cutremur cu magnitudinea 7,9 în Marea Japoniei.

Un astfel de seism presupune un risc de tsunami de 23,4 metri în regiunea Setana, la Hokkaido, într-o zonă de stânci, şi de 12 metri la Okushiri, o zonă locuită.

De asemenea, mai spre sud, valul ar putea atinge înălţimea de 17,4 metri de-a lungul prefecturii Aomori, în nordul Honshu, şi de 15,8 metri pe coastele prefecturii Ishikawa.

Potrivit experţilor, zonele locuite din nordul insulei Honshu, cea mai mare din arhipelagul nipon, sunt expuse riscului unor valuri cu înălţimea de aproape zece metri în mai multe locuri din prefectura Akita.

De asemenea, simulările arată că un tsunami ar putea atinge o înălţime cuprinsă între 1 şi 6 metri în cele 11 locuri în care se află centrale nucleare, de-a lungul coastei vestice a Japoniei, care au în total aproximativ 30 de reactoare.

Concluziile raportului ar urma să fie folosite pentru realizarea planurilor de ajutor în cazul unei eventuale operaţiuni de evacuare a populaţiei şi pentru pregătirea unor măsuri de securitate în vederea protejării instalaţiilor potenţial periculoase.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

3 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

4 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat

5 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...