SUA: Camera votează contra lui Obama în dosarul de liber schimb

SUA: Camera votează contra lui Obama în dosarul de liber schimb

Democrații din Camera Reprezentanților Statelor Unite au votat vineri contra președintelui Barack Obama în dosarul de liber schimb, refuzându-i puterile lărgite cerute în negocierile comerciale. Răzvrătindu-se împotriva lui Barack Obama, în ciuda unei rare intervenții de ultim moment în Capitoliu dimineața, reprezentanții au votat cu 126 de voturi contra 302 în primul dintr-o serie de voturi vizând să creeze "procedura accelerată" necesară încheierii rapide a unui acord de liber schimb gigantic cu regiunea Asia-Pacific, notează AFP.

Finalizarea Parteneriatului Trans-Pacific (TPP) este prioritatea economică de la sfârșitul mandatului lui Barack Obama, care va părăsi Casa Albă în ianuarie 2017.

Puțini democrați au urmat apelul lui Barack Obama, în timp ce, cei mai mulți se opun unor noi reduceri de tarife vamale care ar putea, afirmă ei, să conducă la închiderea fabricilor.

În schimb, republicanii, patronatul și președintele american apără potențialul de creare de locuri de muncă în sectoarele de export.

"Acest lucru înseamnă mai multe locuri de muncă, salarii mai mari și mai multe oportunități pentru muncitorii noștri, agricultorii și întreprinderile mici", a insistat înainte de această înfrângere președintele republican al Camerei John Boehner.

Parlamentarii urmează să se întoarcă la masa negocierilor pentru a găsi un compromis de natură să obțină o majoritate, dar șefii republicani nu au indicat dacă ar prezenta un astfel de plan B.

"Trebuie să mergem mai încet", a justificat Nancy Pelosi, șefa grupului democrat, insistând că nu a fost prima dată când Camera i-a refuzat unui președinte puteri lărgite.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”