SUA: FBI-ul are propriile avioane de supraveghere pentru anchete țintite

SUA: FBI-ul are propriile avioane de supraveghere pentru anchete țintite

Poliția federală americană (FBI) dispune de propriile avioane pe care le utilizează frecvent în cadrul anchetelor penale sau antiteroriste, însă nu pentru operațiuni de supraveghere în masă, a afirmat marți un purtător de cuvânt al FBI, citat de AFP.

* Congresul american aproba o reforma majora a metodelor de supraveghere ale NSA

"Programul de aviație al FBI nu reprezintă un secret", a declarat acest purtător de cuvânt, Christopher Allen, întrebat în legătură cu recente operațiuni de supraveghere cu avioane de mici dimensiuni atribuite FBI.

În special unele cartiere sensibile din Baltimore au fost survolate de mici aparate în cursul revoltelor rasiale care au izbucnit luna trecută după moartea unui afro-american arestat de poliție.

"FBI-ul utilizează în mod obișnuit capacitățile sale aeriene în sprijinul anchetelor țintite contra anumitor indivizi", a explicat purtătorul de cuvânt.

"Aparatele nu sunt însă echipate, nici concepute, nici utilizate pentru operațiuni de colectare în vrac sau de supraveghere în masă", a ținut el să precizeze, în momentul în care Senatul se pregătea să voteze o lege care reduce puterea de supraveghere în masă a agenției de informații NSA.

Senatul american a adoptat marți o reformă cheie care reduce puterile agenției de informații NSA, în special în colectarea masivă de date telefonice, autorizată după atentatele de la 11 septembrie.

Reforma, numită USA Freedom Act, are ca obiectiv să limiteze programul NSA de colectare a metadatelor apelurilor telefonice (ora, durata, numărul apelat), cea mai criticată dintre măsurile de supraveghere introduse în cadrul Patriot Act.

Pe de altă parte, textul mai prevede să redea NSA puterea de a-i identifica pe suspecții considerați "lupi solitari" și să îi pună sub ascultare.

Amploarea puterii de supraveghere a NSA a fost dezvăluită de fostul său consultant Edward Snowden în iunie 2013. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”