SUA vor rambursa 1,7 miliard de dolari Iranului (Kerry)

SUA vor rambursa Iranului suma de 1,7 miliard de dolari pe care îi datorau din timpul Revoluției islamice din 1979 și al ruperii relațiilor diplomatice, a indicat duminică într-un comunicat secretarul de stat John Kerry, citat de AFP. Această rambursare, rezultat al unei reglementări a Tribunalului arbitral de la Haga creat pentru acest diferend, conține o datorie de 400 de milioane de dolari și 1,3 miliard de dolari daune de interese, dar nu are nicio legătură cu zecile de miliarde de dolari pe care Teheranul dorește să le recupereze ca urmare a intrării în vigoare sâmbătă a acordului asupra programului său nuclear și a ridicării consecutive a sancțiunilor.

În declarația sa de duminică, în care își exprimă satisfacția pentru 'progresele istorice' realizate datorită acordului asupra programului nuclear și a schimbului de prizonieri între SUA și Iran, președintele Barack Obama a menționat această reglementare a instanței de la Haga. El a asigurat că suma de 1,7 miliard de dolari este 'mult mai puțin decât ceea ce Iranul încerca' să obțină.

'Pentru SUA, reglementarea a putut să ne facă să economisim miliarde de dolari care ar fi fost reclamate de Iran. SUA nu aveau niciun interes să amâne lucrurile', a justificat președintele.

Această datorie și aceste interese datează din perioada anterioară Revoluției islamice din 1979 și ruperii relațiilor diplomatice în anul următor și se referă în special la vânzări de echipamente militare.

'Iran-US Claims tribunal' a fost înființat la Haga în 1981 pentru a încerca să se găsească o soluție juridică a acestui contencios între cele două țări care deveniseră de atunci adversare.

În comunicatul său, John Kerry, artizan al acordului asupra programului său nuclear și promotor al unei apropieri efective între Washington și Teheran, a estimat că reglementarea de la Haga este 'doar un compromis'.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

3 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

4 ALERTĂ / Noi informații-bombă din dosarul 10 august, desecretizat de Guvern / Document INTEGRAL

5 Citiți și voi cum proceda PSD pentru a pune pe funcții slugoii de partid / Studiu de caz: Cum a ajuns ăsta șeful…

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade