SUA vor rambursa 1,7 miliard de dolari Iranului (Kerry)

SUA vor rambursa 1,7 miliard de dolari Iranului (Kerry)

SUA vor rambursa Iranului suma de 1,7 miliard de dolari pe care îi datorau din timpul Revoluției islamice din 1979 și al ruperii relațiilor diplomatice, a indicat duminică într-un comunicat secretarul de stat John Kerry, citat de AFP. Această rambursare, rezultat al unei reglementări a Tribunalului arbitral de la Haga creat pentru acest diferend, conține o datorie de 400 de milioane de dolari și 1,3 miliard de dolari daune de interese, dar nu are nicio legătură cu zecile de miliarde de dolari pe care Teheranul dorește să le recupereze ca urmare a intrării în vigoare sâmbătă a acordului asupra programului său nuclear și a ridicării consecutive a sancțiunilor.

În declarația sa de duminică, în care își exprimă satisfacția pentru 'progresele istorice' realizate datorită acordului asupra programului nuclear și a schimbului de prizonieri între SUA și Iran, președintele Barack Obama a menționat această reglementare a instanței de la Haga. El a asigurat că suma de 1,7 miliard de dolari este 'mult mai puțin decât ceea ce Iranul încerca' să obțină.

'Pentru SUA, reglementarea a putut să ne facă să economisim miliarde de dolari care ar fi fost reclamate de Iran. SUA nu aveau niciun interes să amâne lucrurile', a justificat președintele.

Această datorie și aceste interese datează din perioada anterioară Revoluției islamice din 1979 și ruperii relațiilor diplomatice în anul următor și se referă în special la vânzări de echipamente militare.

'Iran-US Claims tribunal' a fost înființat la Haga în 1981 pentru a încerca să se găsească o soluție juridică a acestui contencios între cele două țări care deveniseră de atunci adversare.

În comunicatul său, John Kerry, artizan al acordului asupra programului său nuclear și promotor al unei apropieri efective între Washington și Teheran, a estimat că reglementarea de la Haga este 'doar un compromis'.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi? Circoteca cu congresul e bluf? Iohannis joacă la două capete? Citiți ce se zvonește...

2 Congresul cașcavalului / Marioneta a câștigat

3 Așa o fi? / Cade și EUROINS? Doar 5% din bani mai sunt în băncile din România!

4 Andreea Pirui, vedetă la Kanal D, a fost prinsă drogată?

5 Hopa! / Orban: „Iohannis și serviciile au distrus partidul”