SUA vor trimite drone de observație și vehicule de transport Humvee în Ucraina

SUA vor trimite drone de observație și vehicule de transport Humvee în Ucraina

SUA vor trimite drone de observație și vehicule de transport Humvee în Ucraina, pentru a ajuta acest stat să facă față insurecției separatiste din estul țării, a declarat miercuri un responsabil american citat de AFP.

Noua livrare de material militar "neletal" Ucrainei a fost discutată miercuri, în cadrul unei convorbiri telefonice între vicepreședintele american Joe Biden și președintele ucrainean Petro Poroșenko, a precizat sursa citată.

În această convorbire, cei doi lideri au discutat și despre noile sancțiuni impuse de SUA împotriva separatiștilor din estul țării, a unei bănci ruse și a unor foști miniștri ai precedentului guvern de la Kiev.

Departamentul Trezoreriei a anunțat miercuri că opt responsabili din regiunea separatistă Donețk și Banca Națională Comercială Rusă, activă în regiunea Crimeii după anexarea acestui teritoriu de către Rusia, au fost adăugați la lista neagră americană.

Trei foști demnitari din guvernul fostului președinte Viktor Ianukovici, printre care fostul premier Mikola Azarov, sunt și ei vizați de noile sancțiuni, care prevăd înghețarea unor eventuale bunuri deținute în SUA și le interzic americanilor să facă afaceri cu ei.

SUA vor trimite drone de observație 'Raven' și 230 de vehicule de transport Humvee, dintre care 30 blindate, a precizat un responsabil din domeniul apărării, sub acoperirea anonimatului. El nu a menționat calendarul acestor transporturi, dar a explicat că cele 30 de vehicule blindate Humvee vor fi trimise 'în următoarele săptămâni'.

SUA au trimis deja și alte echipamente neletale Ucrainei pentru a o sprijini în luptele împotriva separatiștilor proruși, precum radare anti-mortiere sau ochelari cu vedere nocturnă.

Casa Albă, care susține regimul de la Kiev, nu a luat încă nicio decizie privind trimiterea de arme letale precum rachetele anti-blindate solicitate de Ucraina.

Mai mulți înalți responsabili americani din domeniul apărării s-au pronunțat în favoarea trimiterii de armament letal Ucrainei, dar aliații SUA din cadrul NATO, precum Germania și Franța, se opun unei astfel de decizii, temându-se de o escaladare a conflictului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Răsturnare de situație? / Cine tremură în PSD? Fostul director de pe Otopeni, arestat pentru că ar fi cerut mită de 22,4 milioane de euro, era doar inte…

2 Cîrstea, interviu savuros în limba engleză: Sorana, veselă, relaxată, l-a fermecat pe reporterul american VIDEO

3 Grindeanu a dispărut? / Fibrilații la Ministerul Transporturilor după operațiunea DNA de la Aeroportul Otopeni!

4 Vremea o ia razna din nou. După ninsori și viscol, se încălzește spectaculos. Cât cresc temperaturile

5 Pensie specială de aproximativ 12.000 de lei pentru miliardarul-colonel Ion Țiriac