SUTE de camioane ruseşti se îndreaptă spre Ucraina. Anunţul făcut de Putin

SUTE de camioane ruseşti se îndreaptă spre Ucraina. Anunţul făcut de Putin

Un convoi umanitar rusesc de 280 de camioane se afla în drum, marţi, către frontiera cu Ucraina, scriu agenţiile ruseşti de presă, la o zi după ce Kremlinul a anunţat că acordarea unui asemenea ajutor populaţiei din estul ucrainean este iminent.

Un convoi de 280 de camioane ruseşti cu ajutor umanitar se îndreaptă spre Ucraina (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Convoiul le va duce locuitorilor din estul Ucrainei aproximativ 2.000 de tone de material umanitar, colectat de către locuitori din Moscova şi din regiunea" capitalei, a declarat un reprezentant al administraţiei regiunii Moscova citat de agenţia RIA Novosti.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni că ţara sa "se pregăteşte să trimită în Ucraina un convoi umanitar în cooperare cu Crucea Roşie". Niciun oficial rus contactat de AFP marţi dimineaţa nu a fost totuşi în măsură să comenteze informaţia cu privire la plecarea a 280 de camioane şi nici să confirme dacă este vorba despre ajutorul umanitar evocat cu o zi înainte de către Kremlin.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) nu a fost nici el în măsură, imediat, să comenteze cu privire la aceste informaţii.

Convoiul, care a pornit marţi dimineaţa de la periferia de sud-vest a Moscovei, după ce a fost binecuvântat de un preot ortodox potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă, se îndreaptă către frontiera dintre Rusia şi Ucraina, potrivit agenţiilor ruseşti RIA Novosti şi Tass.

Însă Ucraina a avertizat că nu va accepta vreun ajutor umanitar unilateral rusesc destinat populaţiilor din estul ţării, afectate de confruntările armate dintre armata ucraineană şi separatişti proruşi. Kievul suspectează Moscova că vrea, sub acoperirea unui asemenea ajutor, să sară în ajutorul rebelilor, vizaţi de mai multe săptămâni de o ofensivă ucraineană de amploare şi obligaţi să se retragă în ultimele două bastioane pe care le mai controlează, la Doneţk şi Lugansk.

Occidentul, cu Statele Unite în frunte, a avertizat, de asemenea, în privinţa oricărei intervenţii unilaterale ruse "ilegale" pe teritoriul ucrainean.

Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că furnizează armament rebelilor proruşi din estul ţării, acuzaţii dezminţite de către ruşi.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

2 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

3 Să nu întrebați cine este prostul din poza asta...

4 Ăsta a fost șef SIE? / Cu un picioruș în groapă, Meleșcanu face valuri în paharul cu apă...

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN