Turcia: Alegerile anticipate sunt foarte probabile, anunță premierul Davutoglu

Turcia: Alegerile anticipate sunt foarte probabile, anunță premierul Davutoglu

Prim-ministrul islamo-conservateur turc, Ahmet Davutoglu, a anunțat joi eșecul negocierilor cu opoziția pentru formarea unui guvern de coaliție, declarând ca foarte probabilă convocarea de alegeri anticipate, transmite AFP. 'Nu am reușit să asigurăm o bază propice pentru formarea unui guvern', le-a declarat Davutoglu jurnaliștilor, la finalul unei ultime reuniuni cu Kemal Kliçdaroglu, președintele Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), singura formațiune care nu a închis ușa unei alianțe cu Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, islamo-conservator).

'Alegeri (anticipate) sunt astăzi foarte probabile', a continuat premierul, apreciind că aceasta este 'singura opțiune' pentru țară și că opinia publică este pregătită pentru această eventualitate.

Potrivit lui Davutoglu, 'de alegerile anticipate va profita cel mai mult AKP', partidul său, aflat la putere din 2002, dar care a pierdut majoritatea în alegerile din 7 iunie.

Ahmet Davutoglu a fost însărcinat pe 7 iulie, în mod oficial, de șeful statului, Recep Tayyip Erdogan, cu formarea unui nou guvern. Premierul desemnat are la dispoziție 45 de zile pentru alcătuirea unui nou executiv. În cazul unui eșec, președintele Erdogan poate convoca alegeri anticipate.

Criza politică din Turcia intervine pe fondul războiului declanșat de Ankara luna trecută pe două fronturi: rebeliunea kurdă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și organizația jihadistă Statul islamic în Siria. Conform criticilor președintelui Erdogan, campania militară împotriva PKK a reușit să mobilizeze din nou electoratul naționalist turc. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”