Turcia: Partidul președintelui Erdogan, recâștigă majoritatea absolută în parlament

Turcia: Partidul președintelui Erdogan, recâștigă majoritatea absolută în parlament

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a câștigat detașat alegerile legislative cruciale organizate duminică în Turcia și a reușit, în pofida tuturor previziunilor, să recâștige majoritatea absolută în parlament pierdută în urmă cu cinci luni, conform rezultatelor parțiale publicate după numărarea a 99% din buletinele de vot, relatează AFP. * Turcia: Partidul președintelui Erdogan, câștigător al alegerilor legislative (rezultate parțiale)

* Alegeri legislative în Turcia: Deschiderea secțiilor de vot

Astfel, Partidul Justiției și Dezvoltării a obținut 49,3% din voturi, ocupând astfel 316 din cele 550 de fotolii în parlament, au anunțat canalele de televiziune NTV și CNN-Turk.

Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) se află pe locul al doilea, cu 24,5% din voturi, urmat de Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta) cu circa 12% din voturi, ambele formațiuni obținând rezultate mai slabe față de alegerile din 7 iunie.

Totodată, Partidul Democratic al Poporului (HDP, prokurd) a reușit la limită să-și păstreze locurile în parlament obținând 10,4% din voturi, conform canalelor de televiziune turce. Astfel, formațiunea prokurdă va dispune de 59 de fotolii în parlament, față de 80 cât obținuse la scrutinul din vară.

Aproape toate sondajele realizate înainte de vot creditau AKP cu 40 până la 43% din intențiile de vot, insuficient pentru ca formațiunea președintelui turc să poată guverna singură.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a descris rezultatul alegerilor generale ca fiind "o victorie pentru democrație".

"Astăzi este o victorie pentru democrația și poporul nostru", le-a spus el susținătorilor AKP adunați în fața casei lui din centrul orașului Konya.

Ahmet Davutoglu urmează să rostească duminică seara un discurs la sediul Partidului Justiției și Dezvoltării din capitala Ankara. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…

2 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

3 Așa o fi?

4 Alcov politic / În sfârșit, tractoristul Stănescu a primit verde de la Cotroceni să depună moțiunea de cenzură

5 Scandal la Zona liberă Curtici-Arad! „Marmota” s-a dedulcit la „ciocolată”?