Turcia: Președintele Erdogan nu exclude posibilitatea alegerilor anticipate

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, nu exclude organizarea de alegeri anticipate în cazul eșecului negocierilor în vederea formării unui guvern de coaliție după alegerile parlamentare de la 7 iunie, scrie Reuters. Cu ocazia acestui scrutin, AKP (Partidul Justiției și Dezvoltării), din rândurile căruia provine șeful statului, a pierdut majoritatea absolută în parlament pentru prima dată de la preluarea puterii în 2002.

Recep Tayyip Erdogan urmează să îi încredințeze săptămâna viitoare premierului în exercițiu, Ahmet Davutoglu, misiunea de a forma un nou guvern, dar pentru moment este greu de știut dacă acesta își va putea asigura o majoritate stabilă în parlamentul de la Ankara.

"Doresc formarea unei coaliții care să dispună de majoritate în parlament", a declarat vineri președintele turc, cu prilejul unei reuniuni publice.

"Dacă nu va fi format un guvern (...), soluția va aparține din nou poporului. Dacă parlamentul nu poate rezolva chestiunea, o va face poporul. Nu trebuie să ezităm să ne întoarcem la popor", a adăugat Recep Tayyip Erdogan, atrăgând atenția asupra "gravelor probleme" cu care se confruntă țara în prezent.

La alegeri, AKP a obținut 40,8% din sufragii și deține 258 din cele 550 de locuri de deputați, net sub majoritatea absolută de 276.

Partidul Democrat al Poporului (HDP, kurd) a creat surpriza în alegeri, reușind să depășească pragul impus de 10% pentru a trimite aleși în parlament. Mare învingătoare a scrutinului, mișcarea condusă de Selahattin Demirtas a reunit 13,1% din sufragii și a obținut 80 de locuri.

Celelalte două principale concurente ale partidului aflat la putere, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) și Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta), au obținut 25% și, respectiv, 16,3% din voturi, totalizând 133 și, respectiv, 80 de locuri.

Cele trei partide din opoziție au declarat înaintea scrutinului că vor refuza să formeze un guvern de coaliție cu AKP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Ghizdeanu i-a livrat pe Dragnea, Vâlcov și Dăncilă! Dosarul va fi declinat la DNA!

2 ULTIMA ORĂ / Document / Statele Unite își avertizează cetățenii că virusul ucigaș a explodat în alte 6 țări din As…

3 Zăngănit de cătușe către PSD! Voi ați citit discursul ambasadorului SUA de joi? Ați văzut postarea de pe Faceb…

4 Foarte corect articolul scris de Ioana Ene Dogioiu despre numirile în fruntea marilor parchete

5 Le Point / Armata americană debarcă în masă în Europa

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț