Turcia: Prim-ministrul demisionar Ahmet Davutoglu, desemnat să formeze noul guvern

Turcia: Prim-ministrul demisionar Ahmet Davutoglu, desemnat să formeze noul guvern

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a însărcinat joi pe premierul demisionar Ahmet Davutoglu să formeze un nou guvern, la o lună după alegerile câștigate de partidul său, informează agenția Anadolu, citată de AFP.

Aflat la putere de 13 ani, partidul lui Erdogan și Davutoglu a câștigat scrutinul de la 7 iunie, obținând 40,6% voturi și 258 din cele 550 de locuri de deputați, dar a pierdut majoritatea absolută, ceea ce deschide calea către formarea unui guvern de coaliție.

Ahmet Davutoglu afirmase joi că se așteaptă primească în cursul zilei mandatul de a forma un nou guvern. 'Astăzi președintele îmi va acorda probabil mandatul pentru a forma un guvern. După primirea mandatului, voi cere organizarea de întrevederi cu toate partidele politice', a declarat Davutoglu într-o întâlnire cu parlamentarii partidului său.

Din momentul primirii mandatului, el ar urma să aibă la dispoziție 45 de zile pentru a forma un nou guvern, în caz contrar existând perspectiva organizării de noi alegeri.

Până în prezent rămâne neclar dacă AKP înclină către formarea unei coaliții cu Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta) sau cu Partidul Republican al Poporului (CHP, opoziția social-democrată). AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Nicușor Dan întoarce oficial spatele USR cu patru zile înainte de alegeri: Opțiunea mea pentru votul de dumini…

2 Reguli esențiale dacă ai simptome COVID, de la un medic de la Matei Balș. Cum se folosește un pulsoximetru și …

3 Mda...

4 Serverele ASESOFT, confiscate de FBI?

5 Pute a Rusia de la o poștă. Cu Mirel Palada pe coadă