Ucrainenii nu vor plăti datoria către Rusia pentru că sunt niște 'escroci', consideră premierul rus

Ucrainenii nu vor plăti datoria către Rusia pentru că sunt niște 'escroci', consideră premierul rus

Premierul rus, Dmitri Medvedev, i-a calificat miercuri drept 'escroci' pe liderii ucraineni, el anticipând că guvernul de la Kiev nu va plăti Rusiei o datorie de trei miliarde de euro a cărei dată scadentă este duminică, relatează agenția EFE.

EKATERINA SHTUKINA GOVERNMENTAL PRESS SERVICE / EPA

'Am impresia că nu vor plăti, pentru că sunt niște escroci. Iar partenerii noștri occidentali, în loc să ne ajute, ne pun piedici' să nu ne putem recupera banii, a spus Medvedev. El a făcut astfel aluzie la decizia luată marți de Fondul Monetar Internațional (FMI) de a nu declara Ucraina în încetare de plăți dacă nu-și plătește datoria către Rusia. Conform aceleiași hotărâri, Ucraina va avea în continuare acces la credite, chiar dacă nu poate onora plata datoriilor scadente.

'Pentru prima dată în istorie, FMI a luat decizia de a sprijini statul datornic în pofida acordurilor existente, doar din motive politice', a apreciat șeful executivului rus.

Până în prezent, guvernul de la Kiev a refuzat să plătească datoriile către Moscova și a cerut acesteia din urmă să se alăture creditorilor privați ai Ucrainei în acordul de restructurare a datoriilor în virtutea căruia statul ucrainean beneficiază de o reducere cu 20% a acestor datorii. În replică, executivul rus afirmă că nu pot fi puse pe același nivel creditele private și cele acordate de alte state.

În prezent, Ucraina beneficiază de un acord de asistență financiară în valoare de 17,5 miliarde de dolari pentru o durată de patru ani, acest acord încheiat cu FMI fiind o parte a unui program mai vast în valoare de circa 40 de miliarde de dolari, la care mai participă UE, SUA și mai multe organisme internaționale.

AGERPRES/(AS — autor: Sorin Popescu, editor: Karina Olteanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est

2 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

3 VIDEO O întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp minat

4 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

5 Vlasov juca milioane euro din banii Camerei de Comerț la cazinou. Cămătarii îi „susțineau” pierderea