Un japonez a decedat după ce s-a autoincendiat la Tokyo din motive politice - presă

Un japonez a decedat după ce s-a autoincendiat la Tokyo din motive politice - presă

Un bărbat s-a incendiat marţi seara la Tokyo, lăsând scrisori adresate premierului Shinzo Abe şi parlamentarilor în care se pronunţă împotriva posibilităţii ca Japonia să participe la operaţiuni militare externe în scopul apărării unui aliat, scrie presa niponă, relatează AFP.

Un japonez a decedat după ce s-a incendiat la Tokyo din motive politice - presă

Pompieri şi poliţişti au fost avertizaţi marţi, cu puţin înainte de ora locală 19.00 (12.00, ora României), în legătură cu un incendiu în Parcul Hibiya, în apropiere de cartierul în care se află sediile ministerelor. Ajunşi la faţa locului, ei au stins flăcările, dar nu au putut să-l salveze pe bărbat, al cărui deces a fost confirmat la scurt timp după aceea la spital.

O cameră video pornită se afla pe o bancă din apropiere, înregistrând sinuciderea, iar scrisori adresate şefului Guvernului Shinzo Abe, deputaţilor şi senatorilor erau aşezate alături, potrivit poliţiei.

În aceste scrisori, bărbatul, care nu era identificat încă miercuri, se pronunţă împotriva unui text privind Apărarea colectivă.

Guvernul japonez a luat la începutul lui iulie decizia istorică de a autoriza forţele armate să participe la operaţiuni militare externe cu scopul de a ajuta aliaţi angajaţi în conflict, o premieră de la adoptarea în 1947 a Constituţiei pacifiste.

Shinzo Abe a dat însă asigurări că Japonia nu va fi implicată într-un război pentru apărarea unei ţări străine.

În iunie, un bărbat a încercat să se sinucidă în acelaşi fel, după ce a susţinut un discurs prin care şi-a exprimat opoziţia faţă de acest proiect de reformă constituţională.

Incidente de acest tip sunt totuşi rare în Japonia.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est

2 VIDEO O întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp minat

3 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

4 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie