Uniunea Europeană protejează deficitar jurnaliștii de atacuri contra libertății presei (raport)

Uniunea Europeană protejează deficitar jurnaliștii de atacuri contra libertății presei (raport)

Uniunea Europeană nu răspunde suficient la atacurile contra libertății presei în interiorul statelor sale membre, relevă un raport al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), dat marți publicității, transmite AFP. CPJ subliniază că Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult pentru a se asigura că statele membre apără drepturile jurnaliștilor.

''Prin faptul că nu trage la răspundere statele membre, Uniunea Europeană nu apără într-o manieră decisivă și coerentă libertatea presei'', susțin autorii raportului.

În Ungaria, media publice au devenit ''purtătoare de voci ale guvernului, iar publicitatea de stat a fost utilizată pentru a recompensa prietenii și a pedepsi vocile discordante'', se mai arată în document. În această țară, au fost impuse limite legii privind libertatea de informare.

În întreaga Uniune Europeană — continuă CPJ — jurnaliștii se confruntă cu amenințări penale, cu legi privind blasfemia, cu o supraveghere care le amenință sursele și cu violențe precum atacul asupra săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, comis în ianuarie de jihadiști.

Eșecul UE de a proteja jurnaliștii nu îi afectează pe aceștia doar în interiorul statelor membre, ci reduce și capacitatea Uniunii de a apăra libertatea presei în afara UE, întrucât le oferă statelor autoritare alibiuri pentru propriile politici represive. Potrivit raportului CPJ, Uniunea Europeană ar trebui să recurgă la măsuri precum suspendarea dreptului de vot în Consiliu pentru statele incriminate.

''Noi apărăm libertatea presei și promovăm această libertate, dar reglementarea domeniului media este, conform tratatelor, rezervat statelor membre'', a reacționat marți Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

3 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat

4 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

5 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...