Uniunea Europeană protejează deficitar jurnaliștii de atacuri contra libertății presei (raport)

Uniunea Europeană protejează deficitar jurnaliștii de atacuri contra libertății presei (raport)

Uniunea Europeană nu răspunde suficient la atacurile contra libertății presei în interiorul statelor sale membre, relevă un raport al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), dat marți publicității, transmite AFP. CPJ subliniază că Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult pentru a se asigura că statele membre apără drepturile jurnaliștilor.

''Prin faptul că nu trage la răspundere statele membre, Uniunea Europeană nu apără într-o manieră decisivă și coerentă libertatea presei'', susțin autorii raportului.

În Ungaria, media publice au devenit ''purtătoare de voci ale guvernului, iar publicitatea de stat a fost utilizată pentru a recompensa prietenii și a pedepsi vocile discordante'', se mai arată în document. În această țară, au fost impuse limite legii privind libertatea de informare.

În întreaga Uniune Europeană — continuă CPJ — jurnaliștii se confruntă cu amenințări penale, cu legi privind blasfemia, cu o supraveghere care le amenință sursele și cu violențe precum atacul asupra săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, comis în ianuarie de jihadiști.

Eșecul UE de a proteja jurnaliștii nu îi afectează pe aceștia doar în interiorul statelor membre, ci reduce și capacitatea Uniunii de a apăra libertatea presei în afara UE, întrucât le oferă statelor autoritare alibiuri pentru propriile politici represive. Potrivit raportului CPJ, Uniunea Europeană ar trebui să recurgă la măsuri precum suspendarea dreptului de vot în Consiliu pentru statele incriminate.

''Noi apărăm libertatea presei și promovăm această libertate, dar reglementarea domeniului media este, conform tratatelor, rezervat statelor membre'', a reacționat marți Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…