UPDATE Donald Tusk: Summit extraordinar al UE pe tema migrației la 23 septembrie

UPDATE Donald Tusk: Summit extraordinar al UE pe tema migrației la 23 septembrie

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat joi convocarea unui summit extraordinar al șefilor de stat și de guvern pentru miercuri, 23 septembrie, 'pentru a discuta despre gestionarea crizei refugiaților', relatează DPA, Reuters și AFP. Solicitat de Germania și Austria, summitul va avea loc miercuri, începând cu ora locală 18:00 (16:00 GMT), a scris Tusk într-o postare pe Twitter .

Donald Tusk a mai menționat că va vizita o tabără pentru refugiați în cadrul vizitelor sale în Egipt și Iordania din acest weekend și a precizat că va împărtăși concluziile cu liderii UE la summitul extraordinar de miercuri.

Miniștrii de interne din statele UE nu au reușit să ajungă la un acord luni asupra schemei de redistribuire a 120.000 de refugiați propusă de Comisia Europeană, aceștia urmând să se reunească și ei marți, 22 septembrie, în preziua summitului extraordinar la nivel de șefi de stat și de guvern, pentru a discuta din nou.

Donald Tusk anunțase în prealabil că va lua joi o decizie în privința convocării unui summit extraordinar al Consiliului European, după consultări cu statele membre.

Ungaria, Slovacia, Cehia, România și Polonia, toate foste țări comuniste, sunt principalele oponente ale cotelor obligatorii, argumentând că acestea ar atrage mai mulți migranți în Europa și le-ar afecta din punct de vedere social, întrucât nu sunt obișnuite cu o migrație la scară mare.

Pe de altă parte, Germania și Franța, principalele state destinatare ale solicitanților de azil, s-ar putea opune unui sistem bazat pe cote voluntare, întrucât cel mai probabil vor ajunge să primească mai mulți refugiați decât prevăd cotele obligatorii, notează Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...