UPDATE Senatul rus autorizează utilizarea forțelor armate ruse în Siria, la cererea președintelui Vladimir Putin

UPDATE Senatul rus autorizează utilizarea forțelor armate ruse în Siria, la cererea președintelui Vladimir Putin

Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului federal rus) a autorizat miercuri utilizarea forțelor armate ruse în afara granițelor țării, ca urmare a unei solicitări în acest sens a președintelui Vladimir Putin, transmit agențiile de presă TASS și RIA Novosti. Senatorii ruși au votat propunerea președintelui Putin în unanimitate în cadrul unor dezbateri care au avut loc cu ușile închise.

Șeful administrației prezidențiale ruse, Serghei Ivanov, a precizat că acest vot este legat de Siria, subliniind că liderul de la Damasc Bashar al-Assad i-a solicitat președintelui rus Vladimir Putin ajutor militar. Reprezentantul de la Kremlin a ținut totodată să precizeze că forțele militare ruse vor fi implicate doar în operațiuni aeriene, excluzând utilizarea lor în operațiuni terestre. Moscova va acționa conform 'normelor de drept internațional', a dat asigurări Serghei Ivanov.

În urma votului din Senatul rus, ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov a anunțat că Rusia îi va informa în cursul zilei pe partenerii săi despre participarea forțelor ruse în operațiunile din Siria.

RIA Novosti amintește că ultima dată când Vladimir Putin s-a adresat Consiliului Federației cu o astfel de solicitare a fost în martie 2014, când a cerut autorizarea utilizării armatei ruse pe teritoriul Ucrainei, în Crimeea, regiune anexată ulterior la teritoriul Rusiei.

De amintit că deciziile privind problema utilizării forțelor armatei ruse în afara teritoriului Rusiei revin Consiliului Federației în conformitate cu prevederile Constituției ruse. Consiliul Federației examinează o astfel de problemă numai la cererea președintelui țării. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

2 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!

3 Citiți asta! / Un caz-școală de Mafie politico-judiciară!

4 Cum au traversat avioanele lui Putin România în drum spre Geneva și de ce au fost flancate de două avioane ame…

5 Pensii speciale de jurnalişti pentru generalul Pavel Abraham, meteorologul Romica Jurcă sau colonelul Mircea …