Vizită comună Poroșenko-Komorowski la Chișinău: Succesul Ucrainei este în interesul național al R.Moldova (Timofti)

'Suntem solidari cu autoritățile ucrainene în această perioadă dificilă. Succesul Ucrainei este în interesul național al Republicii Moldova', a subliniat președintele moldovean Nicolae Timofti, în finalul convorbirilor purtate cu omologii săi din Ucraina și Polonia, Petro Poroșenko, respectiv Bronisław Komorowski, care efectuează joi o vizită comună în Republica Moldova, relatează presa de peste Prut.

Cu această ocazie, Nicolae Timofti a reiterat sprijinul Republicii Moldova pentru parcursul european al Ucrainei și a confirmat susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statului vecin, care se confruntă cu o politică agresivă din partea Federației Ruse.

'Am constat cu satisfacție că între Moldova, Ucraina și Polonia se consolidează o relație de prietenie și de colaborare tot mai dinamică. Am abordat dezvoltarea dialogului și a contactelor directe, perspectivele consolidării păcii în regiune, ale combaterii conflictelor', a indicat Nicolae Timofti, într-o conferință de presă susținută în finalul convorbirilor cu omologii său polonez și ucrainean.

Discuțiile purtate de cei trei șefi de stat s-au axat pe situația din regiune, parcursul european al Moldovei și Ucrainei, asigurarea securității energetice, precum și conflictul transnistrean.

Republica Polonă susține parcursul european al Republicii Moldova și va continua să ofere asistență în procesul de modernizare a țării, a afirmat la rândul său Bronisław Komorowski.

'Am venit să ne exprimăm solidaritatea cu Moldova și parcursul european al țării. Libertatea — un obiectiv comun al tuturor statelor europene — trebuie să permită fiecărei națiuni să decidă cum vrea să trăiască, cum își formează politica externă. Ne dorim ca R. Moldova să-și găsească calea proprie spre Vest. Sunt convins că integrarea europeană nu va fi niciodată împotriva unei persoane sau a unei țări, ci pentru viitorul statului. Dorim ca acest curs european să vă aducă succes și prin alegerile parlamentare. Sperăm că moldovenii vor decide și prin vot menținerea acestui curs', a menționat Komorowski.

Varșovia va continua colaborarea cu guvernarea de la Chișinău pe calea implementării reformelor, indiferent cine va accede la putere după alegeri, a subliniat președintele Poloniei. 'Orice guvern va fi un partener bun pentru noi, pentru continuarea reformelor. Polonia sprijină Republica Moldova', a declarat Komorowski.

În cadrul vizitei la Chișinău, președinții Poloniei și Ucrainei au fost decorați joi cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție a Republicii Moldova, în cursul unei ceremonii care a avut loc la reședința președintelui moldovean Nicolae Timofti.

Poroșenko și Komorowski au fost decorați pentru contribuția deosebită la relațiile dintre Republica Moldova și cele două state, dar și pentru susținerea cursului european al Republicii Moldova, menționează presa de peste Prut.

Media moldovene au relatat că avionul președintelui ucrainean a aterizat cu o întârziere de 20 de minute pe aeroportul din Chișinău, dând peste cap întregul program al vizitei. Cu toate acestea, gazdele nu s-au abătut de la punctele din program: președinții Poloniei și Ucrainei au fost primiți cu onoruri militare.

Bronisław Komorowski și Petro Poroșenko efectuează o vizită în Moldova, la invitația șefului statului, Nicolae Timofti, în contextul alegerilor parlamentare, prevăzute să aibă loc la 30 noiembrie.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Şeful spitalului principal din Wuhan a murit de infecţie cu coronavirus. Partidul ar vrea să amâne Congresul d…

2 VIDEO Priviți, presa americană independentă continuă să publice imagini cu adevărul din China

3 Nu vă lăsați manipulați de mafia securistă!

4 Udrea / Eram în topul politicienilor care conduc astăzi țara și chiar Europa, dacă nu era un plan ticluit afară…

5 Laborator american de prestigiu: Virusul Wuhan, mult mai transmisibil decât se crede

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Gustări speciale pentru seara Oscarurilor