Vladimir Putin - cel mai popular lider străin în China (presă)

Vladimir Putin - cel mai popular lider străin în China (presă)

Chinezii manifestă un interes imens pentru personalitatea lui Vladimir Putin. Biografia liderului rus a fost inclusă printre cele 10 bestseller-uri non-ficțiune în China, în septembrie, pe lista propusă de cotidianul local Beijing News, iar autorul cărții a anunțat că lucrarea sa despre Vladimir Putin se vinde mult mai bine decât cea despre Barack Obama, Margaret Thatcher sau Nelson Mandela, informează cotidianul The Wall Street Journal (WSJ), citat de RIA Novosti.

În mare măsură, popularitatea foarte mare de care liderul rus se bucură în rândul populației Chinei se explică prin faptul că cetățenii văd în el o personalitate puternică și un lider puternic, care apără perseverent și cu succes interesele țării sale în fața Occidentului, explică publicația citată.

De asemenea, potrivit WSJ, admirația manifestată de chinezi pentru Vladimir Putin înseamnă un serios pas înainte atât în ordinea stabilită după 'războiul rece', cât și în politica statului chinez. După decenii de neîncredere una față de alta, China și Rusia se apropie și lansează un atac la adresa sistemului de securitate creat de SUA.

Foști concurenți la statutul de lider în lumea comunistă, Rusia și China au acum opinii asemănătoare, inclusiv în ceea ce privește politica Occidentului. China a fost una dintre țările în care sprijinul pentru poziția Rusiei în confruntarea sa cu Occidentul în problema ucraineană a crescut și a ajuns în iulie la 66% comparativ cu 47% anul trecut.

În afară de aceasta, liderul chinez Xi Jinping seamănă, în maniera sa de a conduce, tot mai mult cu liderul rus. Putin și Jinping sunt lideri ai aceleiași generații și ambii vor să restabilească puterea țărilor lor și să concureze cu Occidentul.

Experiența cooperării dintre Rusia și Occident pe marginea problemelor georgiană și ucraineană este folosită de China în soluționarea problemei privind delimitarea teritoriilor în Marea Chinei și cea a Chinei de Sud. În afară de aceasta, în timpul crizei ucrainene China nu s-a raliat sancțiunilor SUA și UE împotriva Rusiei. În acest fel, după cum opinează unii experți, Beijingul a decis să-și asigure neutralitatea Moscovei în încercarea Chinei de a soluționa problemele teritoriale acute din Asia.

În pofida faptului că există domenii în care între Rusia și China ar putea să apară o concurență serioasă, în etapa actuală ambele țări sunt interesate în a-și demonstra reciproc avantajele propriilor modele de conducere, conchide WSJ.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”