A ajuns cu TRACTORUL la Polul Sud

A ajuns cu TRACTORUL la Polul Sud

O aventurieră olandeză a ajuns, marţi, la Polul Sud, după ce a traversat Antarctica pe un tractor, cu o viteză medie de 10 kilometri pe oră, la finalul unei călătorii pe care a început-o în urmă cu aproape 10 ani, în satul ei natal din Olanda.

Manon Ossevoort, în vârstă de 38 de ani, a comparat cu un "rodeo" această călătorie din Antarctica pe o distanţă de 2.500 de kilometri, printre munţi şi crevase, realizată în 16 zile, până la Polul Sud, începută de la baza rusească Novolazarevskaya de pe coastele Antarcticii.

"Cea mai rea a fost ziua în care am condus ore întregi fără să reuşesc să merg mai repede, aveam o viteză între 0,5 şi 5 kilometri pe oră", a relatat ea într-o conversaţie telefonică prin satelit. "M-am temut cu adevărat că expediţia se va încheia, dacă în acea zi condiţiile meteorologice se înrăutăţeau încă puţin", a explicat aceasta.

Temerara olandeză, supranumită "Tractor Girl" "("Fata de pe tractor"), va trebui acum să revină la punctul de plecare. Noua ei provocare va consta în a reveni în Olanda în timp util pentru a sărbători Crăciunul alături de partenerul ei de viaţă şi de fiica lor, Hannah, în vârstă de 10 luni.

"Întoarcerea la bază va fi mai rapidă, pentru că urmele tractorului sunt îngheţate şi acum îmi va fi mai uşor să conduc", a declarat Manon Ossevoort.

Tractorul ei, un model Massey-Ferguson cu pneuri ranforsate, trebuie să meargă 24 de ore din 24 pentru a nu îngheţa pe loc.

Aventura temerarei olandeze a început în 2005, când Manon, care este actriţă şi regizoare, a pus în scenă o piesă de teatru despre o fetiţă care merge până la capătul lumii conducând un tractor. Ea a început apoi această călătorie, conducând singură un tractor, vreme de patru ani, din satul ei din Olanda şi până la extremitatea sudică a Africii.

Dar, ajunsă la Cape Town, în Africa de Sud, a fost nevoită să se întoarcă în Olanda, după ce a pierdut vaporul care trebuia să o ducă până în Antarctica. De atunci, aventuriera olandeză şi-a petrecut timpul organizând următoarea etapă a expediţiei sale.

Manon Ossevoort nu călătoreşte însă singură. Nicolas Bachelet, un mecanic francez, este copilotul ei. Alte şase persoane - intendent, ghid şi membrii echipei de filmare - participă de asemenea la această călătorie inedită.

Înainte de a părăsi Polul Sud, "Tractor Girl" trebuie să construiască acolo un om de zăpadă uriaş şi să introducă în abdomenul acestuia "visurile" ce i-au fost încredinţate de persoanele cu care s-a întâlnit pe parcursul călătoriei sale, pe suporturi digitale, care nu vor trebui însă să fie deschise decât abia peste 80 de ani.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”