Anul nou chinezesc: A început cel mai mare 'exod' festiv de pe planetă, cu 2,8 miliarde de deplasări

Anul nou chinezesc: A început cel mai mare 'exod' festiv de pe planetă, cu 2,8 miliarde de deplasări

Cel mai mare 'exod' festiv de pe planetă a început miercuri în China, unde autoritățile estimează că se vor înregistra 2,8 miliarde de deplasări ale cetățenilor cu ocazia Anului Nou, număr cu 3,4 % mai mare decât în 2014, relatează EFE.

Conform calendarului chinezesc, trecerea de la Anul Calului la cel al Oii va avea loc în noaptea de 18 spre 19 februarie și trebuie să îi găsească pe toți chinezii împreună cu familia lor. Prin urmare, milioane de locuitori ai acestei țări vor călători, uneori pe distanțe foarte mari, în perioada cunoscută sub numele de Festivalul primăverii, care, conform tradiției, durează 40 de zile și se va încheia la 15 martie.

Ministerul Transporturilor apreciază că numărul deplasărilor pe calea ferată va spori cu 10 % prin comparație cu intervalul similar de anul trecut și că numai prin aeroportul din Beijing vor trece în jur de zece milioane de persoane.

În aceste condiții, deși infrastructura de transport din China a fost considerabil extinsă și modernizată în ultima vreme, este posibil să fie suprasolicitată în perioada Anului Nou. Explicația oferită de un purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor, Xu Chengguang, este că locuitorii nu au mai avut niciodată până acum un interes atât de crescut de a călători și nici mijloacele financiare necesare pentru a face acest lucru.

Cererea mare a dus și la apariția speculei cu bilete de tren, mijlocul cel mai ieftin de transport, 2.500 de persoane fiind reținute de poliție de la începutul lunii ianuarie pentru comiterea acestei infracțiuni.

Autoritățile iau măsuri și pentru prevenirea furturilor din trenuri, care se înmulțesc în această perioadă, astfel încât se vor întări patrulele de poliție pe calea ferată, mai ales în zona podurilor și a tunelurilor.

Un alt aspect preocupant este poluarea produsă de petarde, folosite în mari cantități de chinezi la trecerea dintre ani. Ministerul Mediului a cerut autorităților locale să limiteze utilizarea de materiale pirotehnice, mai ales în cazul în care condițiile meteo nu vor permite o bună circulație a aerului atmosferic și dispersarea fumului produs de petarde și focuri de artificii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…