Asteroidul care a trecut luni aproape de Terra are un mic satelit

Asteroidul care a trecut luni aproape de Terra are un mic satelit

Asteroidul 2004 BL86 care s-a apropiat luni de Terra are propria sa "lună", un mic satelit vizibil în cele 20 de imagini obținute de o antenă radar de 70 de metri a Agenției spațiale americane (NASA) din Goldstone, care pot fi urmărite pe pagina web a acestei instituții.

Imaginile au fost luate la 26 ianuarie, la ora 16.19 GMT, momentul în care corpul ceresc s-a aflat la cea mai mică distanță — 1,2 milioane de kilometri — de Pământ, fără a prezenta vreun pericol pentru planeta noastră.

Fotografiile arată asteroidul cu o amplitudine de 325 de metri și un mic satelit cu diametru de 70 de metri, scrie ziarul spaniol 'ABC'.


Dintre asteroizii din apropierea relativă a Terrei, aproximativ 16 % din cei de peste 200 de metri sunt binari, adică au un satelit. În unele cazuri, există chiar sisteme formate din trei corpuri, asteroidul și doi sateliți.

Asteroidul 2004 BL86 a fost asteroidul care s-a apropiat cel mai mult de Pământ din ultimii 200 de ani, o situație asemănătoare urmând să se mai producă abia în 2027, conform datelor furnizate de NASA . Atunci, își va face apariția 1999 AN10, un asteroid de dimensiuni comparabile cu ale lui 2004 BL86.

Asteroidul 2004 BL86 a fost descoperit la 30 ianuarie 2004 de un telescop în cadrul programului Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR), derulat la White Sands, New Mexico. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”