Astronomii au identificat cel mai îndepărtat roi galactic din istoria observațiilor astronomice

O echipă de astronomi a descoperit prin intermediul a două telescoape NASA, WISE și Spitzer, o aglomerare de galaxii extraordinar de îndepărtată, aflată la 8,5 miliarde de ani lumină distanță și care reprezintă cea mai îndepărtată structură cosmică observată în istoria astronomiei, conform UPI.

Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/Gemini/CARMA / astronomynow.com

Acest roi galactic cuprinde mii de galaxii, iar fiecare galaxie este formată la rândul ei din miliarde de stele. Galaxiile mai apropiate din acest roi sunt mai vechi și mai mari decât celelalte (din roi), fiind rezultatul unor procese de canibalism galactic — de-a lungul timpului au înglobat galaxiile mai mici aflate în apropiere.

Cele două telescoape, WISE și Spitzer funcționează în tandem pentru acest gen de observații. În timp ce WISE oferă o perspectivă de ansamblu asupra profunzimilor în spațiu-timp ale Universului, telescopul Spitzer îi ajută pe astronomi să localizeze cu mai mare acuratețe cele mai îndepărtate structuri cosmice.

"Doar datorită combinării datelor adunate de telescoapele Spitzer și WISE am putut realiza această descoperire", a comentat Anthony Gonzalez, astronom de la Universitatea din Florida.

Uriașul roi galactic a primit denumirea "Massive Overdense Object" (MOO) J1142+1527, iar cum lumina radiată de acest roi galactic are nevoie de 8,5 miliarde de ani pentru a ajunge la Pământ, descoperirea sa oferă o fereastră înapoi în timp spre o perioadă în care Universul era relativ tânăr, având doar aproximativ 5,5 miliarde de ani.

Descoperirea acestui roi galactic îi poate ajuta pe astronomi și pe astrofizicieni să înțeleagă mai multe despre modul în care a evoluat Universul.

"Pornind de la înțelegerea noastră cu privire la modul în care roiurile galactice s-au dezvoltat încă de la începuturile Universului, putem trage concluzia că acest roi este unul dintre cele mai masive cinci astfel de structuri galactice din acea perioadă a Universului", a comentat și Peter Eisenhardt, membru al echipei WISE de la NASA Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.

"Odată ce vom descoperi mai multe astfel de roiuri galactice ultra-masive, vom putea studia modul în care galaxiile au evoluat în aceste medii extreme", a mai precizat și Anthony Gonzalez.

Studiul despre acest roi galactic a fost publicat în ultimul număr al revistei Astrophysical Journal Letters.

AGERPRES/(AS — autor: Codruț Bălu, editor: Liviu Tatu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Vela, dezvăluiri incredibile: Am găsit sute de televizoare cu o mie de euro bucata la Jandarmerie, 4 mașini Tu…

3 Mafia Albă / Georgeta Bumbac, fina baronului PSD Felix Stroe, membră în CA-urile a 3 companii de stat și conside…

4 Iluzie optică?

5 Ziarul de Iasi / Primarul unei comune a făcut sex cu două minore, în birou. Fetele erau victime ale unei rețele…

recomandări

Te ia DNA: Catalin Chereches

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Există un site care face review-uri la cei mai buni burgeri și arată delicios