Bugetul Ministerului Culturii, avizat favorabil în Comisiile de cultură, cu suplimentare pentru "Cuminţenia Pământului"

Bugetul Ministerului Culturii, avizat favorabil în Comisiile de cultură, cu suplimentare pentru "Cuminţenia Pământului"

Bugetul pe 2016 al Ministerului Culturii (MC), de 757.261.000 de lei, a primit aviz favorabil, vineri, în Comisiile pentru cultură din Parlament, cu o suplimentare de 5 milioane de lei pentru continuarea negocierilor pentru achiziţionarea sculpturii "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi.

Comisiile reunite pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, vineri, cu unanimitate de voturi, bugetul pe 2016 al Ministerului Culturii.

Astfel, în 2016, Ministerul Culturii va primi cu 29,23% mai mulţi bani de la bugetul de stat faţă de execuţia preliminată din 2015, respectiv 757.261.000 de lei, reprezentând 0,1% din PIB, în creştere de la 0,08% din PIB, anul în curs.

Acestui buget i se va adăuga o sumă de 5.000.000 de lei, în acest sens fiind adoptat cu majoritate de voturi un amendament "pentru exercitarea dreptului de preempţiune al Ministerului Culturii pentru sculptura 'Cuminţenia Pământului'". Acest amendament a fost propus de deputatul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor.

De asemenea, la bugetul Ministerului Culturii se va adăuga o sumă de 1.500.000 de lei, în acest sens fiind adoptat cu majoritate de voturi un amendament pentru includerea în Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice a Bisericii Unitariene Dârjiu, monument UNESCO. Amendamentul a fost propus de Antal Istvan şi Erdei D. Istvan, deputaţi UDMR, şi de Vegh Alexandru, senator UDMR.

Prezent la dezbaterea Comisiilor de Cultură ale Parlamentului, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a vorbit despre investiţiile cuprinse în proiectul de buget al Ministerului Culturii pe 2016.

În acest sens, ministrul Culturii a spus că vor fi finalizate lucrările de restaurare şi consolidare la Palatul Culturii din Iaşi şi vor continua lucrările de consolidare la Opera Naţională Bucureşti.

De asemenea, potrivit ministrului Culturii, în luna ianuarie vor începe lucrările de consolidare şi restaurare la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Capitală. Printre instituţiile de cultură care urmează să fie consolidate şi restaurate se numără şi Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti, după cum a explicat Vlad Alexandrescu.

Pe de altă parte, strategia Ministerului Culturii (MC) prevede obţinerea unor fonduri pentru organizarea unui concurs naţional de soluţii de arhitectură pentru o viitoare sală de concerte, proiect care este "o prioritate a Ministerului Culturii", după cum a spus Vlad Alexandrescu.

Ministrul Culturii a spus că strategia MC include şi restaurarea clădirii Muzeului Naţional de Istorie a României din Capitală. "Avem în vedere un studiu de proiectare pentru consolidarea şi reabilitarea clădirii şi lansarea unui concurs internaţional de soluţii pentru această clădire", a spus Vlad Alexandrescu.

El a vorbit şi despre importanţa atragerii de fonduri nerambursabile pentru consolidarea clădirilor de patrimoniu în care funcţionează instituţiile de cultură. De asemenea, Vlad Alexandrescu a spus că este importantă atragerea de finanţări şi demararea procedurilor în vederea reabilitării clădirii Teatrului "Lucia Blaga" din Cluj.

Un alt aspect la care s-a referit ministrul Culturii este Biblioteca Naţională a României (BNR) din Capitală, care, deşi are sediul într-o clădire impozantă, are probleme în privinţa dotărilor şi a personalului. "Lucrurile se prezintă mult sub ce ar trebui să fie", a spus Vlad Alexandrescu, precizând că se are în vedere suplimentarea personalului şi cumpărarea de mobilier, respectiv rafturi, pentru o parte din fondul de carte al BNR. "Cred că această instituţie merită un efort naţional pentru aducerea la standardele pe care ni le dorim", a mai spus Vlad Alexandrescu.

De asemenea, ministrul Culturii a precizat că proiectul de buget pe 2016 implică fonduri pentru continuarea accesului la cultură al minorităţilor naţionale, fără a preciza însă la ce face referire cu exactitate.

Totodată, Vlad Alexandrescu a vorbit despre o serie de instituţii din subordinea Ministerului Culturii care "se află în stare gravă managerială şi administrativă" şi la care vor trebui identificate soluţii, inclusiv de eficientizare a managementului. "Mă gândesc la tot ce înseamnă domeniul cinematografic", a spus Vlad Alexandrescu, precizând că situaţia Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) este una dificilă, criza fiind acutizată de evacuarea unor săli de cinema din subordinea regiei, care au risc seismic. El a mai spus şi că unele săli de cinema sunt închiriate şi găzduiesc inclusiv chioşcuri cu diferite obiecte de activitate.

O importantă situaţie prezentată de Vlad Alexandrescu în faţa deputaţiilor şi senatorilor din Comisiile de Cultură a fost cea a sculpturii "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, pentru a cărei cumpărare statul român, prin Ministerul Culturii, se află în negocieri cu actualii proprietari privaţi.

Astfel, Vlad Alexandrescu a spus că deţinătorii sculpturii doresc o sumă de 20 de milioane de euro, însă doi experţi independenţi contactaţi de Ministerul Culturii ar fi evaluat acest obiect de artă la sume diferite, mult mai mici, respectiv de sub 10 milioane de euro. "Sculptura face parte din categoria Tezaur, deci nu poate părăsi teritoriul ţării", a mai spus Vlad Alexandrescu.

El a precizat că o suplimentare a bugetului Ministerului Culturii cu o sumă de bani ar permite acestei instituţii să continue negocierile cu proprietarii sculpturii în vederea cumpărării acesteia de statul român şi menţinerea în patrimoniul românesc.

"E clar că statul nu poate să dea decât o anumită sumă, dar, dacă s-ar prevedea o fărâmă în bugetul de anul viitor, cred că asta ar fi o posibilitate de negociere cu familia (care o deţine, n.r.)", a spus Vlad Alexandrescu.

El a vorbit şi despre eventualitatea lansării unei liste de subscribţie naţională, astfel încât publicul să poată contribui la cumpărarea acestei sculpturi pentru păstrarea ei în patrimoniul naţional.

Discuţiile privind valoarea fondurilor care vor fi alocate pentru "Cuminţenia Pământului" în bugetul Ministerului Culturii de anul viitor au fost numeroase, iar senatorul PSD Georgică Severin , preşedintele Comisiei pentru Cultură din Senat, a propus o sumă de doar 2.000.000 de lei în acest sens, faţă de 5.000.000 de lei cât a propus deputatul Gigel Ştirbu. Severin a spus că a propus o sumă mai mică în acest sens pentru a creşte şansele ca aceasta să fie adoptată şi în Comisiile de Buget-Finanţe din Parlament.

"Suma pe care o alocăm noi dă un caracter simbolic", a spus Georgică Severin. "Unul din motivele pentru care am propus 2 milioane de lei a fost ca să treacă la Buget-Finanţe (...) Dacă vrem să trecem aici numai de dragul de a trece (o sumă mai mare, n.r.)", a spus Severin, precizând însă că "tot la declaraţii politice" s-a ajuns.

În schimb, deputatul PNL Theodor Paleologu a spus că valoarea unei opere de Brâncuşi poate creşte foarte mult în cazul unei vânzări a acesteia, făcând referire la faptul că şi el a vrut să cumpere o operă din tinereţea artistului român, care s-a vândut apoi la o sumă foarte mare, respectiv de 27 de milioane de euro.

Paleologu a mai spus că trebuie făcut efortul financiar pentru "Cuminţenia Pământului", precizând că o sumă alocată în acest sens în bugetul pe 2016 al Ministerului Culturii oferă un temei ministrului Culturii pentru a continua negocierile cu proprietarii sculpturii şi pentru o eventuală demarare a unei iniţiative de strângere de fonduri de la public în acest sens.

În cele din urmă, după votul deputaţilor şi senatorilor din Comisiile reunite de Cultură ale Parlamentului, a fost alocată suma de 5.000.000 de lei pentru "Cuminţenia Pământului".

După votarea bugetului Ministerului Culturii pe anul 2016 a avut loc şi o scurtă dispută verbală între senatorul PSD Cristian Dumitrescu şi deputatul PNL Theodor Paleologu, primul dintre ei spunându-i celui de-al doilea că nu se pricepe la artă.

După votul de vineri din Comisiile de Cultură, proiectul de buget pe 2016 al Ministerului Culturii va intra, pe 16 decembrie, în atenţia plenului Parlamentului.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...