Cât timp este sigur să păstrezi mâncarea gătită în frigider

Cât timp este sigur să păstrezi mâncarea gătită în frigider

Ca o regulă generală, nu este indicat să păstrăm resturile de mâncare în frigider mai mult de trei, patru zile, indiferent dacă este vorba despre preparate cu carne sau vegetale, atunci când este ţinută în condiţii optime, adică în recipiente închise pe cât posibil etanş. Bacteriile se dezvoltă mai greu la temperaturi joase, dar nu dispar.

Multe persoane au tendinţa să tot amâne aruncarea alimentelor, mai ales când vine vorba de cele gătite în casă, pentru care au depus efort, pentru că nu vor să irosească timpul şi banii investiţi în respectivul fel de mâncare. Pentru a vă asigura că nu uitaţi de câte zile stă mâncarea în frigider, ar fi indicat să notaţi cu un marker data preparării, conform howstuffworks.com.

Primul pas pentru a vă asigura că mâncarea va rezista maximum de timp este să nu o lăsaţi afară mai mult de două ore după ce aţi terminat de gătit. Bineînţeles, unele feluri se alterează mai repede decât altele. Maioneza de casă, de exemplu, dar şi mâncărurile pe bază de maioneză, nu pot fi păstrate mai mult de 24 de ore, dacă am fi extrem de corecţi. Timpul se poate extinde la îngheţata cu ou până la cel mult 48 de ore. Grijă mare trebuie să avem mai ales la mâncarea pentru bebeluşi, care ar trebui consumată în ziua în care a fost preparată. Chiar dacă mirosul şi gustul piureurilor pentru copii indică faptul că ar putea fi consumate, după 24 de ore ar fi bine să pregătiţi o porţie proaspătă.

Mirosul şi gustul nu sunt întotdeauna de a ajutor atunci când trebuie să decidem dacă un aliment este sau nu potrivit pentru a mai fi consumat. Multe preparate, cum este pizza, uneori şi felurile de mâncare pe bază de maioneză, chiar şi mâncarea pentru bebeluşi, arată, miros şi au un gust care nu ne dau de gândit, aşa că cel mai bine ar fi să vă ghidaţi după timpul trecut din momentul preparării, dacă aveţi îndoieli.

Atunci când aţi gătit mai multe feluri de mâncare şi ştiţi că nu veţi reuşi să le consumaţi în timp util, cel mai potrivit ar fi să le congelaţi. Mâncarea gătită poate fi păstrată mai mult timp în congelator decât în frigider, aşa că porţionaţi preparatele ca să le puteţi consuma treptat, pentru că o dată decongelate acestea nu trebuie recongelate. De exemplu, supele şi ciorbele rezistă şi timp de o lună la congelator, dacă sunt păstrate în caserole cu capac.

Sfaturi de care trebuie să ţinem cont:

1. Temperatura din frigider nu trebuie să urce peste 4 grade Celsius, astfel bacteriile se vor dezvolta mult mai încet.

2. Aşezaţi caserolele cu mâncare gătită în partea din faţă a frigiderului ca să fie mai uşor de văzut, altfel există posibilitatea să uitaţi de ea.

3. Nu aglomeraţi spaţiul din frigider, aerul rece trebuie să circule printre recipiente. Încărcarea excesivă a frigiderului diminuează capacitatea de răcire a aparatului.

4. Nu depozitaţi în frigider fructe, legume şi zarzavaturi nespălate pentru că introduceţi astfel şi microbi, paraziţi, poate şi gândaci.

5. Conţinutul rămas în conservele de carne şi peşte trebuie transferat imediat în recipiente de sticlă acoperite şi consumat în cel mult 48 de ore, termen valabil pentru carnea de porc, vita sau pasăre, iar peştele în 12-14 ore.

6. Carnea crudă de porc sau de vacă trebuie aşezată pe raftul unde temperatura este cea mai scazută şi nu va trebui păstrată mai mult de 4 zile. De regulă, zonele din spatele etajelor superioare sunt cele cu temperatura cea mai scăzută şi mai constantă. Carnea tocată o puteţi păstra cel mult 24 de ore în frigider, apoi ar fi bine să o gătiţi. Peştele crud îl puteţi păstra proaspăt numai 2 zile, dar cu condiţia să fie curăţat de intestine.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria