Ce cuprinde setul complet de analize pe care trebuie să le facem an de an. Cea mai răspândită boală în rândul femeilor-VIDEO

Ce cuprinde setul complet de analize pe care trebuie să le facem an de an. Cea mai răspândită boală în rândul femeilor-VIDEO

Cand e ziua dumneavoastra? Indiferent de raspuns, inainte sa primiti cadouri de la prieteni, aflati informatii vitale despre dumneavoastra. Este cadoul pe care vi-l puteti face singuri an de an. Medicul de medicina interna are o viziune globala. Imediat ce intrati in cabinet, va observa tegumentele si expresia fetei. Ambele pot sugera boli. Iar odata inceputa examinarea, va palpeaza prima oara ganglionii latero-cervicali si cei axilari. Ce urmeaza?

"Ascultam inima, pentru a detecta prezenta suflurilor patologice, iar daca exista anumite patologii, desigur putem completa cu o ecografie de cord", a spus dr. Elena Iordachita, medic specialist medicina interna.

Tensiunea arteriala se masoara in pozitie verticala, dar si cand stati pe pat. Medicul detecteaza apoi prezenta pulsului in arterele periferice. Vorbim despre un indicator al atero-sclerozei. Ulterior, o ecografia abdominala va da informatii despre organele care, statistic, dezvolta cele mai multe boli. Dar in aceasta ecografie, e posibil ca medicul sa aprecieze inclusiv sanatatea vaselor de sange.

Medicul evalueaza, de asemenea, sistemul osteo-articular si va face in incheiere examenul neurologic. Totul se termina insa dupa ce vede valorile analizelor uzuale de sange si urina.

Dar inca nu stiti tot. Nu traim intr-un glob de sticla si nici nu ne dorim. Insa pulberile din atmosfera si noxele afecteaza in mod direct mucoasa respiratorie. Cancerul pulmonar se afla in topul bolilor neoplazice in rindul barbatilor. Si pe locul al doilea in randul femeilor.

"Stiind in ce lume traim, macar dupa 40 de ani sa facem o radiografie pe an. Nu se intampla o boala de iradiere, nu se intampla nimic. Cei cu stadii incipiente vin pentru ca si-au facut intamplator o radiografie si medicul avizat a avut o neregula, o pata", a spus prof. dr. Ioan Cordos Medic, primar chirurgie toracica.

Iar in privinta femeilor, examinarea ecografica a sanilor se face din prima tinerete, an de an. Cancerul de san e ce mai frecventa afectiune oncologica in randul sexului feminin.

Dupa 40 de ani, in tarile vestice se face la intervale regulate o endoscopie superioara si o colonoscopie de control. Incercati ca macar o data la cinci ani sa nu ratati nici aceste investigatii, chiar daca, aparent, nu aveti probleme. Vorbim despre organele aparatului digestiv, cele mai afectate de cancere.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...