Ce se întâmplă cu dependenţii de Facebook care iau o pauză de la reţeaua socială

Ce se întâmplă cu dependenţii de Facebook care iau o pauză de la reţeaua socială

Cei care se lipsesc de participarea socială pe platforme de socializare precum Facebook-ul pot deveni depresivi, spun cercetătorii.

Cu cât postează mai puţine fotografii sau statusuri pe conturile personale, cu atât mai invizibili şi excluşi se simt. „Dietele” social media pot doborî stima de sine şi îi pot face pe amatorii înfocaţi să-şi piardă controlul. Aceste descoperiri sunt rezultatele unui nou studiu bazat pe influenţa Facebook-ului asupra sentimentului de apartenenţă socială, singurătăţii şi stimei de sine.

Una dintre concluziile cercetării este că cea mai bună cale prin care cei ce activează regulat pe platforme sociale pot evita astfel de stări este să stea tot timpul activi. Studiul, publicat în revista „Social Influence”(„Influenţa socială”), a fost condus de doctorul Stephanie Tobin, de la Şcoala de Psihologie, Universitatea Oueensland. În prima fază, cercetătorii au analizat comportamentul unui grup foarte activ pe Facebook. Un alt grup a fost instruit, în acelaşi timp, să observe pasiv postările „prietenilor”. Rezultatele au arătat că intervalul de două zile în care nu au postat nimic a avut un impact foarte puternic asupra membrilor primului grup. 

În a doua fază, o parte din subiecţi au folosit conturi false şi au fost instruiţi să posteze pe o parte din profilurile de Facebook ale celorlalţi paricipanţi şi să le comenteze acestora postările, ignorând total o altă parte a participanţilor. După toate acestea, echipele de participanţi au fost intervievate cu privire la sentimentele de apartenenţă, stimă de sine şi control pe care le-au experimentat în timpul exerciţiului. Utilizatorii pasivi şi cei ignoraţi au declarat că s-au simţit excluşi, invizibili şi mai puţin importanţi decât utilizatorii activi. 

 

Facebook-ul a devenit un fenomen global, servind, în primul rând, comunicării, însă cercetătorii sugerează că această platformă a început să ne definească social şi să ne influenţeze într-un mod aproape agresiv.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

2 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

3 Așa o fi?

4 Sociolog / „Săptămână care vine USR se va face țăndări și va trage și PNL după”

5 Idiotul ăsta ar trebui interzis în spitalele din România! / Mama anti vaccinistului Răzvan Constantinescu este „…