Cel mai mare simulator de uragane din lume, prezentat la Miami

Cel mai mare simulator de uragane din lume, prezentat la Miami

Ravagiile pe care le fac uraganele, cicloanele și furtunile tropicale nu mai au nevoie de nicio demonstrație, dar până acum nu a existat un simulator de mare anvergură pentru a anticipa și prevedea gradul de intensitate și pagubele pe care aceste fenomene le pot cauza clădirilor. Lucrurile vor începe probabil să se schimbe odată cu inaugurarea, la Miami, a celui mai mare simulator de uragane din lume, care ar trebui să contribuie la îmbunătățirea capacităților meteorologilor de a prevedea intensitatea uraganelor și a furtunilor tropicale, scrie duminică lesnewseco.fr.

Acest aparat este de șase ori mai mare decât modelele construite până acum. Numit "Sustain", acest simulator care face vânt și valuri seamănă cu un acvariu gigant. Această mașină reprezintă o investiție de 15 milioane de dolari, la care se adaugă 47 de milioane de dolari pentru clădirea care o adăpostește.

Când motorul de 1.700 de cai este pornit, se aude un vuiet și ramele încep să agite cei 144.000 de litri de apă din simulator. Valurile cresc treptat înainte să se dezlănțuie când vântul generat atinge forța unui uragan de categorie maximă (categoria 5), cu o viteză maximă de 251 de km/h.

La scurt timp după, apar stropi pe pereții laterali ai rezervorului cu cadru de oțel, care măsoară 23 de metri lungime și 6 metri lățime și aproape 2 metri adâncime. O casă în miniatură verde și alb este lovită de valuri uriașe pentru a simula prejudiciul suferit de construcțiile aflate de-a lungul coastei din cauza grandorii naturii.

"De-a lungul ultimilor douăzeci de ani, prognozele noastre au continuat să se îmbunătățească, cu excepția celor cu privire la puterea uraganelor", a declarat Brian Haus, responsabilul științific pentru simulator, subliniind că acesta va fi "un element cheie" al noii mașinării.

Exemplul poate cel mai frapant de uragan care i-a contrazis pe cei mai buni meteorologi fost Wilma în 2005, în Mexic. Intensitatea sa a crescut de la categoria a doua la a cincea în câteva ore. "Este într-adevăr ceea ce îi sperie pe meteorologi, deoarece această incertitudine le face munca dificilă", spune omul de știință.

Wilma rămâne cel mai puternic uragan din Atlantic înregistrat în anale. El a făcut zeci de morți și a provocat pagube de zeci de miliarde de dolari.

Înfruntând personal într-un singur an Wilma și Katrina, care a fost și mai devastator în Louisiana și în Golful Mexic. Brian Haus s-a jurat să găsească modalitățile de a înțelege mai bine fizica puterii uraganelor și cum căldura acumulată în oceane poate alimenta energia furtunilor.

Cercetătorii speră, de asemenea, să folosească simulatorul Sustain pentru a înțelege cum deteriorează furtunile casele și clădirile aflate de-a lungul coastei. "Acesta este un aspect important al cercetării deoarece majoritatea normelor construcție și modelele informatice utilizate nu se bazează pe date corespunzătoare cu ceea ce se întâmplă în realitate în timpul unui uragan", subliniază Brian Haus. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro