Cimpanzeii ar putea obţine statutul legal de

Cimpanzeii ar putea obţine statutul legal de

Curtea de Apel din Statele Unite trebuie să decidă dacă cimpanzeii pot obţine statutul legal de "persoane", după o audiere ce a avut loc miercuri, în timpul căreia apărătorii animalelor au pledat în favoarea acestei iniţiative, considerând că primatele au dreptul fundamental de a trăi în libertate.

În 2013, un tribunal de primă instanţă a respins cererea asociaţiei pentru protecţia animalelor Non Human Rights Project, care solicita ca aceste animale - cimpanzeii - să fie recunoscute "ca persoane, din punct de vedere legal", cu scopul ca patru dintre primate, aflate în prezent în statul New York, să poată să ajungă într-un sanctuar natural unde ar trăi în libertate tot restul vieţii.

Asociaţia, care a făcut apel, şi-a prezentat argumentele miercuri în favoarea lui Tommy, unul dintre aceşti cimpanezi, "în faţa unei săli arhipline, timp de 22 de minute", în oraşul Albany, într-un interval de timp de două ori mai mare decât cel care i-a fost alocat iniţial, au precizat reprezentanţii ei.

"Nu aşteptăm o decizie mai devreme de 4-6 săptămâni", a adăugat Non Human Rights Project.

Potrivit reprezentanţilor fundaţiei, ştiinţa, dreptul şi istoria au dovedit că cimpanzeii sunt autonomi, au conştiinţă de sine şi sunt capabili de empatie, calităţi care "stabilesc statutul de persoană", odată cu dreptul fundamental care îi este asociat, cel de a trăi în libertate.

"Este important să notăm faptul că noi nu încercămn să acordăm drepturi umane cimpanzeilor. Noi pledăm pentru ca cimpanzeii să aibă drepturi ale cimpanezeilor, începând cu libertatea de mişcare", afirmă avocaţii aceleiaşi asociaţii.

Potrivit acestora, cimpanzeul Tommy trăieşte într-o cuşcă mică din ciment într-un adăpost sumbru construit pe un teren destinat rulotelor.

Stăpânul său a declarat în 2013 pentru cotidianul local Times Union că animalului "îi place să trăiască singur" şi are la dispoziţie un televizor şi o combină stereo.

"Nu poate să facă lucrurile care sunt naturale pentru un cimpanzeu. Nu poate să îşi construiască un pat din frunze, să interacţioneze cu alţi reprezentanţi ai speciei sale şi să îşi caute hrana", se afirmă în comunicatul publicat pe site-ul asociaţiei citate.

Non Human Rights Project luptă şi pentru alţi trei cimpanzei - Kiko, Hercules şi Leo.

Kiko, care este surd, aparţine unei persoane private, în timp ce Hercules ş Leo trăiesc într-un centru de cercetare din Long Island.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...