Decanul de vârstă al omenirii, japonezul Sakari Momoi, a decedat la vârsta de 112 ani

Decanul de vârstă al omenirii, japonezul Sakari Momoi, a decedat la vârsta de 112 ani

Japonezul Sakari Momoi, căruia i-a fost atribuit vara trecută titlul de decan de vârstă al omenirii, s-a stins din viață la 112 ani, au anunțat marți autoritățile prefecturii Saitama, la nord de Tokyo, unde bărbatul a locuit de-a lungul multor ani, informează marți AFP. Sakari Momoi a decedat duminică din cauza unei insuficiențe renale, într-un cămin de bătrâni din capitala niponă, a precizat pentru AFP un responsabil municipal. "Familia lui ne-a spus că starea sa de sănătate s-a degradat în urmă cu o săptămână-două", a adăugat acest responsabil.

Născut la 5 februarie 1903 la Minamisoma, prefectura Fukushima, Momoi a fost director de liceu, pasionat de lectură, în special de poezia chineză, și amator de sumo. El s-a căsătorit în 1928 și a avut cinci copii.

Atunci când a primit, în august 2014, certificatul Guiness World Records, Momoi a spus că ar dori să trăiască încă zece ani.

Speranța de viață pentru bărbații niponi a depășit pentru prima dată, în 2013, bariera de 80 de ani (80,21 ani), în timp ce femeile japoneze se plasează la capitolul longevitate pe primul loc la nivel mondial, cu o speranță medie de viață de 86,61 ani. Aproape un sfert din populația Japoniei este mai în vârstă de 65 de ani, proporție care ar urma să ajungă la 40% până în 2060.

La ora actuală, în Japonia există aproape 59.000 de centenari, potrivit statisticilor oficiale făcute publice în septembrie trecut de Ministerul Sănătății. Dintre aceștia, 87% sunt femei.

Cu toate acestea, Japonia a "pierdut-o" primăvara aceasta pe decana de vârstă a omenirii, iar în prezent o americană deține acest titlu: Susannah Mushatt Jones, care a sărbătorit luni 116 ani.

Recordul de longevitate care a putut fi dovedit în mod oficial este în continuare deținut de franțuzoaica Jeanne Calment, decedată în 1997, la vârsta de 122 de ani și 164 de zile. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...