DEZVĂLUIRE în Marea Britanie: Frederick Forsyth, autorul romanului "Ziua şacalului", mărturiseşte că a lucrat pentru MI6 - VIDEO

DEZVĂLUIRE în Marea Britanie: Frederick Forsyth, autorul romanului "Ziua şacalului", mărturiseşte că a lucrat pentru MI6 - VIDEO

Scriitorul britanic Frederick Forsyth, autorul unor romane de spionaj celebre, precum "Ziua şacalului", "Dosarul Odessa" şi "Al patrulea protocol", a dezvăluit faptul că a colaborat timp de peste 20 de ani cu MI6, agenţia britanică de spionaj extern, informează bbc.com.

Frederick Forsyth (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Cunoscutul romancier britanic a făcut această dezvăluire, duminică, într-un interviu pe care l-a acordat postului de televiziune BBC , în campania de promovare a autobiografiei sale, intitulată "The Outsider: My Life".

Fanii scriitorului bănuiau de multă vreme că Frederick Forsyth, în vârstă de 77 de ani, renumit pentru romanele sale de spionaj extrem de realiste, avea anumite legături cu agenţia britanică de spionaj extern.

Frederick Forsyth spune că a început colaborarea cu MI6 atunci când a fost rugat de agenţii britanici să le trimită o serie de informaţii despre Războiul din Biafra - o regiune din Nigeria.

Scriitorul spune că a fost contactat de un ofiţer de securitate care i-a cerut să transmită agenţiei MI6 "ceea ce se întâmpla" în timpul acelui război civil african, care a durat din 1967 până în 1970.

"În timpul ultimului an al Războiului din Biafra am transmis (în Marea Britanie, n.r.) atât reportaje jurnalistice pentru mass-media, cât şi un alt fel de rapoarte către noul meu prieten", a spus scriitorul britanic.

Frederick Forsyth spune că MI6 voia să ştie dacă informaţia potrivit căreia mulţi copii au fost ucişi în timpul acelui conflict era adevărată.

"Ministerul Afacerilor Externe negase faptul că ar fi murit vreun copil, iar angajaţii lor sprijineau cu pasiune dictatura din Lagos. Era destul de ciudat faptul că MI6 avea un alt punct de vedere", a dezvăluit Frederick Forsyth.

Forsyth spune că nu a văzut "nimic rău" în a confirma adevărul: "copiii mureau ca muştele în Biafra".

"A fost o chestiune controversată, însă nu a fost o chestiune care să vizeze securitatea ţării noastre", a adăugat scriitorul, pentru BBC News.

De asemenea, celebrul romancier afirmă că, la fel ca mulţi alţi colaboratori, nu a fost plătit de MI6 pentru munca sa.

"Exista un fel de asistenţă, alcătuită din mulţi voluntari, care nu erau plătiţi pentru asta. Era o altă epocă. Războiul Rece era cât se poate de real. Dacă cineva te întreba: «Poţi să ne transmiţi informaţii clare, pentru a ne face o favoare?» era foarte greu să spui «Nu»", a adăugat scriitorul.

Frederick Forsyth a scris o serie de romane celebre, precum "Ziua şacalului", "Dosarul Odessa", "Al patrulea protocol" şi "The Dogs of War".

Fost jurnalist-corespondent pentru BBC şi Reuters, multe dintre intrigile fictive ale romanelor sale au avut la bază evenimente reale pe care scriitorul le-a trăit în timpul călătoriilor sale în jurul lumii.

În ciuda faptului că devenise deja un scriitor cunoscut şi apreciat, graţie succesului său din 1971 cu romanul "Ziua şacalului" - care i-a adus un contract editorial profitabil şi a stat la baza unui film de succes -, Frederick Forsyth şi-a continuat activitatea jurnalistică şi a acceptat să participe la misiuni în Rhodesia, Africa de Sud şi, în plin Război Rece, în Republica Democrată Germană.

În semn de recunoştinţă pentru serviciile sale, Frederick Forsyth spune că MI6 i-a oferit consultanţă de specialitate pentru anumite fragmente din romanele sale.

Scriitorul a dezvăluit faptul că agenţii britanici i-au furnizat şi un număr special la care putea să telefoneze în acest scop: "Trimite-ne paginile, noi le vom analiza, iar dacă acea chestiune este prea sensibilă, atunci îţi vom cere să nu continui cu acea idee".

"Dar, de obicei, răspunsul lor era acesta: «OK, Freddie!»", a adăugat romancierul.

Cel mai recent roman de spionaj publicat de Frederick Forsyth este "The Kill List" şi a fost lansat în 2013. Romanele sale s-au vândut în peste 70 de milioane de copii pe plan mondial, iar multe dintre volumele sale au fost adaptate în filme de succes.

În 1997, scriitorul Frederick Forsyth a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic (CBE).

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /