Din vârful munţilor până în adâncul pământului. Locuri extreme de pe Terra - FOTO

Din vârful munţilor până în adâncul pământului. Locuri extreme de pe Terra - FOTO

De la cea mai rece zonă locuită până la cel mai izolat loc de pe Pământ, toate exemplele de pe această listă sunt demne de recorduri.

  • Cel mai fierbinte loc: Death Valley, California, Statele Unite

Death Valley (n.r. Valea Morţii, în limba engleză) se află în deşertul Mojave, în California şi este cea mai joasă şi cea mai secetoasă regiune din Statele Unite şi cel mai cald loc de pe Terra, relatează Huffington Post. Zona, cunoscută pentru temperaturile extreme din timpul verii, a primit numele sinistru în timpul Goanei după Aur din secolul al XIX-lea. Death Valley este un bazin lung şi îngust, aflat la 86 de metri sub nivelul mării şi flancat de versanţi înalţi. Aerul curat şi uscat şi lipsa vegetaţiei permit soarelui să încălzească suprafaţa deşertului până la valori extreme. Cea mai ridicată temperatură înregistrată pe glob a fost de aproape 57 de grade Celsius, în 1913, la Furnace Creek, în Valea Morţii.

  • Cea mai friguroasă aşezare permanentă: Oimiakon, Federaţia Rusă

Oimiakon este un sat aflat în Republica Saha, Federaţia Rusă, candidat serios pentru titlul de Polul Frigului din emisfera nordică. Deşi verile sunt blânde, cu temperaturi care depăşesc, uneori, 30 de grade Celsius, climatul subartic extrem şi poziţia aşezării, înconjurată de munţi, fac ca iernile să fie necruţătoare. În 1933, staţia meteo din apropiere a înregistrat o temperatură de aproape -68 de grade Celsius, cea mai scăzută întâlnită într-o aşezare permanentă şi cea mai redusă temperatură din emisfera nordică. La sfârşitul secolului al XIX-lea, în Verhoiansk, tot în Republica Saha, au fost înregistrate temperaturi mai scăzute decât în Oimiakon, dar recordul nu este omologat, din cauza unor îndoieli privind măsurătorile.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Documente secrete despre Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei

2 „Bula va exploda” / Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

3 Ce spune un șofer STB, sub protecția anonimatului, despre greva care a paralizat orașul, despre presiunile sin…

4 Generalii PSD înainte de ședința CSAT...

5 „Se vor întoarce acasă în sicrie de zinc” / Ucrainenii din apropierea graniței cu Rusia, pe picior de plecare sa…