Filmul "Incendiul" a câștigat Trofeul Transilvania 2015 al TIFF

Filmul "Incendiul" a câștigat Trofeul Transilvania 2015 al TIFF

Filmul argentinian Incendiul / El incendio, în regia lui Juan Schnitman, a câștigat Trofeul Transilvania al TIFF, decernat sâmbătă seară, la gala de închidere a celei de-a 14-a ediții a festivalului.

Premiul, în valoare de 15.000 de euro, a fost prezentat pe scenă de actrița Nastassja Kinski, Dennis Lim, membru al juriului competiției, și Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.

Regizorul, care a fost prezent la Cluj la începutul săptămânii, a transmis un mesaj video. Juriul a premiat drama cuplului aflat într-un moment de criză "pentru vitalitate, ambiție și pentru conștientizarea riscurilor unui subiect complex".

Alături de Dennis Lim, juriul format din Violeta Bava (selecționer, co-director Buenos Aires International Film Festival), George Ovashvili (regizor), Olimpia Melinte (actriță) și Juliette Lepoutre (producător), a decis și Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro. Juliette Lepoutre, alături de Alteța Sa Regală, Principesa Maria, au prezentat premiul, care a mers la Kristina Grozeva și Petar Valchanov, pentru cel de-al doilea film al lor, Lecția / The Lesson / Urok. Același film i-a adus actriței Margita Gosheva Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising.

"Regizorii celor 12 filme din competiție sunt, în opinia mea, cele mai importante noi voci din cinematografia mondială. Eu le ofer tuturor câte un Trofeu Transilvania simbolic", a declarat directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov. Acesta le-a mulțumit regizorilor Mircea Daneliuc, omagiat printr-o amplă retrospectivă anul acesta, și Cristi Puiu, pentru momentele minunate oferite în festival.

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat și el pe scenă că au fost două recorduri la TIFF anul acesta: a fost ediția cu cea mai bună vreme și cea cu cel mai mult public. "Anul acesta s-au vândut cu 27% mai multe bilete ca anul trecut, fiind peste 65.000 de spectatori până în acest moment", a menționat Giurgiu.

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO, a mers către Despre oameni și oi / Rams / Hrútar, în regia lui Grímur Hákonarson (Islanda-Danemarca), "un portret social și personal, reflexiv și extrem de cursiv", conform juriului. Regizorul Grímur Hákonarson a preluat premiul de la actorul Isaach de Bankolé. Același film a fost și favoritul spectatorilor de la TIFF, câștigând Premiul Publicului pentru un film din competiție. Cel mai popular film din întreaga selecție a fost Operațiunea Arctic, regizat de Grethe Boe-Waal, din Norvegia. Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui titlu din secțiunea Cuvintele sunt de prisos, i-a fost acordat dramei rusești Test / Ispytanie, regizată de Aleksandr Kott.

Ceremonia a fost prezentată, ca în fiecare an, de președintele TIFF, Tudor Giurgiu, iar printre invitații speciali ai Galei s-au numărat actrița Nastassja Kinski, actorii Isaach de Bankolé și Marin Moraru, Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, Alteța Sa Regală, Principesa Maria. Tudor Giurgiu a introdus-o pe invitata de onoare a serii, Nastassja Kinski, distinsă cu Premiul Special pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale, în timp ce actorul Marin Moraru a fost distins cu Premiul de excelență. Actorul britanic Richard Johnson a fost omagiat post-mortem cu un Premiu pentru întreaga carieră, in memoriam. Acesta a murit în noaptea de 5 spre 6 iunie, cu mai puțin de 24 de ore înainte de decernarea premiilor.

Pentru al doilea an la rând, Corneliu Porumboiu și-a adjudecat, cu filmul Comoara, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro, iar Nicolae Constantin Tănase a fost recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, pentru Lumea e a mea. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj le-a fost acordat filmelor Ramona, de Andrei Crețulescu, și Black Friday, de Roxana Stroe. O Mențiune Specială în aceeași categorie i-a revenit lui Pavel, în regia lui Alexandru Ranța. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secțiunea Umbre, în valoare de 500 de euro, a mers către El bosque negro, de Michael Spiccia.

A doua ediție a Transilvania Pitch Stop a adus pe scenă tineri regizori români cu proiecte în dezvoltare, premiați în urma sesiunilor de prezentare în fața producătorilor și cineaștilor români și străini. În cadrul TPS, dedicat regizorilor aflați la debut sau la al doilea film, au fost acordate două premii: Transilvania Pitch Stop Development Award, în valoare de 2000 euro, oferit de TIFF și Diferit, a fost câștigat de proiectul Ivanei Mladenovic, Soldații / The Soldiers, iar Transilvania Pitch Stop CoCo Award, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market, i-a revenit lui Bogdan Mureșanu, cu 1985.

În ideea de a dezvolta producția de film în regiune, TIFF sprijină filmele scurte și documentarele unor cineaști locali: Premiul Competiției Locale, în valoare de 1500 euro, merge la Ridică-te și umblă! / Kelj fel, és jársz!, de Bán József. Mențiunea Specială a aceleiași competiții, în valoare de 300 de euro, i-a fost oferită lui Sorin, de Sofia Iulia Nelega. Premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului pentru adolescenți Let's Go Digital! a fost câștigat de Păpușa de cârpă, de Georgiana Barcan, Delia Tărcăoanu și Luca Nicolaescu. Cu Premiul Juriului Tinerilor Francofoni a fost distins filmul Viață sălbatică / Vie sauvage, r. Cédric Kahn (Belgia-Franța). AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

2 Scârboasă șobolănime mai colcăie la vârful acestei țări!

3 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

4 Idiotul ăsta ar trebui interzis în spitalele din România! / Mama anti vaccinistului Răzvan Constantinescu este „…

5 Așa o fi?