FOTO Balonul cu internet al Google a făcut înconjurul lumii în 22 de zile

Potrivit unei postări de pe pagina oficială a Project Loon, unul dintre baloanele Google a făcut o călătorie lungă, de 22 de zile, în care a străbătut 500.000 de kilometri pentru a testa acoperirea internetului pe care Google vrea să îl ofere cu ajutorul acestor aparate de zbor.

Balonul a mers peste Oceanul Pacific, a trecut peste Chile şi Argentina, iar acum se întoarce în Australia şi Noua Zeelandă, acolo unde îşi are casa Project Loon. Balonul zboară prin stratosferă, adică deasupra culoarelor de zbor ale aviaţiei civile şi militare.

“A trece prin stratosferă în perioada aceasta e foarte dificil, pentru că vântul îşi schimbă direcţia în timp ce emisfera sudică devine mai rece. Am colectat date privind zborurile în ultimul an, pentru a prezice mai bine aceste condiţii meteorologice. În plus, pompa care livrează aerul în balon a devenit de trei ori mai eficientă şi poate schimba altitudinea cu lejeritate”, au spus cei de la Google.

Ce este Project Loon?

Mulţi sunt neîncrezători în planul Google de a trimite Internet din balon, dar compania este încă optimistă în privinţa proiectului său. Mai nou, inginerul Cyrus Behroozi explică, într-un videoclip publicat pe YouTube, ce este în fiecare balon şi cum va funcţiona această transmisiune. Înainte de toate trebuie ştiut că gigantul american a plănuit să ţină baloanele în aparente turme, să nu existe goluri între ele sau ambuteiaje pe anumite zone.

Spre deosebire de sateliţii de telecomunicaţii, menţinuţi pe o poziţie aparent fixă în raport cu Pământul, aceste baloane vor pluti pe deasupra Pământul la câteva zeci de mii de metri, dar vor fi predispuse altor factori perturbatori. Behroozi arată, în videoclipul de mai jos, care sunt părţile componente: baza, cu transmiţătorul radio, şi partea de sus, unde este antena.

Cele două sunt conectate prin cabluri. Între cele două, la epicentrul balonului, se regăseşte un nivel reflector. Antena colectează date atât direct, trimise către ea, cât şi reflectate de stratul median. Spre deosebire de o antenă parabolică folosită, spre exemplu, la o legătură TV prin satelit, baloanele nu pot fi îndreptate într-o direcţie şi să rămână fixate. Aşa că antena trebuie să fie mai sensibilă la captarea semnalului marginal decât a celui direct, asigurându-se astfel o transmisiune uniformă.

Deocamdată, proiectul este în faza de prototip, ceea ce înseamnă că şi designul antenei se poate schimba. Însă chiar dacă sunt lansate acum sau în câţiva ani, principiile rămân cvasi-aceleaşi. 

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai înduioșătoare poze cu animăluțe pe care le-ai văzut