FOTO Cum îşi imaginau sovieticii spaţiul cosmic: tractoare şi elicoptere pe Lună, viaţă obişnuită pe Marte

FOTO Cum îşi imaginau sovieticii spaţiul cosmic: tractoare şi elicoptere pe Lună, viaţă obişnuită pe Marte

Site-ul io9 a scos la suprafaţă mai multe imagini realizate de artiştii ruşi, care-şi imaginau cum va arăta viaţa în spaţiu. Pe alcouri unele sunt incomplete din punct de vedere ştiinţific, cum ar fi imaginea de mai jos în care pe Lună sunt elicoptere, dar unii erau chiar realişti. Tuneluri în spaţiu, costume speciale, colonii.

Din păcate, au trecut mai bine de 50 de ani şi, deşi omenirea a ajuns de multe ori în spaţiu, acum singura noastră participare este Staţia Spaţială Internaţională, unde locuiesc permanent şase astronauţi. Nu am mai vizitat Luna de multă vreme, iar pe Marte visăm să ajungem după 2020.

Până atunci, daţi click pe poza de mai jos pentru a intra în galeria foto.


Gagarin, primul om în spaţiu

Pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin intra în istorie drept primul om care a ajuns în spaţiu. El s-a născut pe 9 martie 1934 în ceea ce a ajuns să fie cunoscut în prezent drept regiunea Smolensk. Gagarin a intrat în istorie, în urmă cu jumătate de secol, cu un zbor de 108 minute în jurul Pământului.

Iuri Alexeevici Gagarin s-a născut pe 9 martie 1934 în Kluşino şi a murit pe 27 martie 1968 într-un accident aviatic. La 12 aprilie 1961, el a devenit primul om în spaţiu şi primul pe orbita Pământului, implicit erou al Uniunii Sovietice. La acea vreme, Statele Unite ale Americii şi URSS erau în cursa cuceririi spaţiului, iar sovieticii aveau deja la activ prima fiinţă vie trimisă în spaţiu, căţeaua Laika.

În 1960, după un proces atent de selecţie, Iuri Gagarin a fost selectat împreună cu alţi 19 cosmonauţi pentru Programul Spaţial Sovietic. Au urmat teste pentru toţi cei selectaţi, verificându-li-se rezistenţa fizică şi psihică. După experimentele gândite de specialiştii sovietici au mai rămas în cursă Gagarin şi Gherman Titov, datorită performanţelor excelente din timpul antrenamentelor, dar şi datorită capacităţilor lor psihice. Totuşi, oficialii sovietici au luat în calcul şi alte elemente în alegerea lui Gagarin. Ei l-au văzut şi un simbol bun pentru propagandă.

Pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a intrat în istorie devenind primul om care a zburat în spaţiu. El a efectuat o rotaţie în jurul Pământului într-o oră şi 48 de minute, la o altitudine care a variat între 175 de kilometri şi 380 de kilometri. Când a fost desemnat a fi primul om care iese în spaţiu, Gagarin avea 27 de ani şi era căsătorit cu Valentina, o infirmieră care tocmai o născuse pe a doua fiică a lor.

Iuri Gagarin a murit pe 27 martie 1968, după ce avionul pe care îl pilota s-a prăbuşit la 190 de km de Moscova. În urma accidentului aviatic a murit şi instructorul de zbor Vladimir Seriogin. Moartea lor ar fi fost provocată de către un alt pilot, în ciuda numeroaselor controverse care au apărut de-a lungul anilor. S-a speculat chiar că Leonid Brejnev ar fi comandat o asasinare a eroului URSS sau că avionul s-ar fi ciocnit de un OZN.

Americanii, primii pe Lună

Pe 21 iulie, Neil Armstrong devenea primul om care călca pe suprafaţa Lunii. Aselenizarea a provocat multe semne de întrebare de-a lungul timpului, iar teoriile conspiraţiei au apărut cu rapiditate.

Apollo 11 a ajuns pe orbita Lunii pe 20 iulie 1969, la ora 22.18, ora României, cu Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins la bord. Apollo 11 a fost lansată de la Kennedy Space Center cu ajutorul unei rachete Saturn V pe 16 iulie.

A intrat pe orbită 12 minute mai târziu, iar după o revoluţie şi jumătate, motoarele suplimentare au propulsat capsula spre Lună. Echipajul s-a pregătit cu atenţie pentru aselenizare. Apollo 11 a orbitat Luna de 30 de ori şi a studiat Marea Liniştii (Mare Tranquillitatis), locul unde a aselenizat Apollo 11. Locul a fost ales pentru era plat şi nu punea probleme echipajului.

Pe Lună a ajuns doar modulul lunar Eagle, Michael Collins fiind cel care a stat la bordul Columbia, "nava mamă" în acel moment.

FOTOGRAFII io9.com

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...