Galileo: Unul dintre sateliții plasați pe o orbită greșită, dovedește că este în stare de funcționare

Unul dintre cei doi sateliți din sistemul european de navigație Galileo plasați pe o orbită greșită la sfârșitul lunii august a realizat un prim releveu, ceea ce dovedește că este în stare de funcționare, a anunțat miercuri Agenția Spațială Europeană (ESA), informează AFP.

Pentru efectuarea acestui releveu, Sat-5 a acționat împreună cu trei dintre cei patru sateliți Galileo care sunt deja operaționali. Semnalele au fost recepționate în data de 9 decembrie la centrul tehnic al ESA din Noordwijk (Olanda) și de stația Redu, din Belgia.

'Cu toate că acest al cincilea satelit Galileo nu poate fi folosit încă în mod normal', actuala realizare arată că 'un asemenea rezultat este posibil', a declarat Gustavo Lopez Risueno, de la laboratorul de navigație al centrului tehnic al ESA.

Cei doi sateliți, Sat-5 și Sat-6, au fost lansați din Guayana franceză, la 22 august, la bordul unei navete rusești Soyuz, dar nu au ajuns, așa cum era prevăzut, pe o orbită circulară la o altitudine de 23.000 de kilometri. Plasați pe o orbită eliptică, ei nu erau operaționali pentru sistemul de navigație Galileo. Ulterior, ESA a reușit să repoziționeze satelitul numărul 5 pe o orbită care nu corespunde celei din proiect, dar 'este mai bine adaptată pentru operațiuni de navigare'. În mod similar se va proceda și cu Sat-6.

Galileo, care se dorește a fi varianta europeană a GPS-ului american, este finanțat de Uniunea Europeană. Până în 2017, sistemul urmează să dispună de 24 de sateliți operaționali, la care se vor adăuga șase sateliți de rezervă. Sistemul este prevăzut să fie în întregime operațional în 2018.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Lista de miniștri a Guvernului Orban. Nume nou la Justiție

2 CTP, la Digi 24 / Dacă Barna şi USR nu votează guvernul Orban înseamnă că fac o alianţă toxică, ad-hoc, cu PSD

3 EXCLUSIV / Dăncilă și Ponta s-au înțeles ca Guvernul Orban să nu treacă! Guvernul PSD rămâne în funcție până dup…

4 SISTEMUL n-a murit! USR se sparge în două după prezidențiale! O parte va rămâne cu Cioloș, o parte cu Nicușor …

5 Cea mai perversă și malefică dihanie din statul român! Citiți asta!

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară