Galileo: Unul dintre sateliții plasați pe o orbită greșită, dovedește că este în stare de funcționare

Galileo: Unul dintre sateliții plasați pe o orbită greșită, dovedește că este în stare de funcționare

Unul dintre cei doi sateliți din sistemul european de navigație Galileo plasați pe o orbită greșită la sfârșitul lunii august a realizat un prim releveu, ceea ce dovedește că este în stare de funcționare, a anunțat miercuri Agenția Spațială Europeană (ESA), informează AFP.

Pentru efectuarea acestui releveu, Sat-5 a acționat împreună cu trei dintre cei patru sateliți Galileo care sunt deja operaționali. Semnalele au fost recepționate în data de 9 decembrie la centrul tehnic al ESA din Noordwijk (Olanda) și de stația Redu, din Belgia.

'Cu toate că acest al cincilea satelit Galileo nu poate fi folosit încă în mod normal', actuala realizare arată că 'un asemenea rezultat este posibil', a declarat Gustavo Lopez Risueno, de la laboratorul de navigație al centrului tehnic al ESA.

Cei doi sateliți, Sat-5 și Sat-6, au fost lansați din Guayana franceză, la 22 august, la bordul unei navete rusești Soyuz, dar nu au ajuns, așa cum era prevăzut, pe o orbită circulară la o altitudine de 23.000 de kilometri. Plasați pe o orbită eliptică, ei nu erau operaționali pentru sistemul de navigație Galileo. Ulterior, ESA a reușit să repoziționeze satelitul numărul 5 pe o orbită care nu corespunde celei din proiect, dar 'este mai bine adaptată pentru operațiuni de navigare'. În mod similar se va proceda și cu Sat-6.

Galileo, care se dorește a fi varianta europeană a GPS-ului american, este finanțat de Uniunea Europeană. Până în 2017, sistemul urmează să dispună de 24 de sateliți operaționali, la care se vor adăuga șase sateliți de rezervă. Sistemul este prevăzut să fie în întregime operațional în 2018.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Așa o fi?

4 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

5 Sexsomnia / O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească