IndieWire: "Câinele japonez", portretul fascinant al unei drame acute ce se naşte din realitate

Lungmetrajul "Câinele japonez", regizat de Tudor Cristian Jurgiu, care a fost proiectat la Festivalul New Directors/ New Films, între 19 şi 30 martie, la New York, este "portretul fascinant al unei drame acute care se naşte din ritmurile vieţii reale", scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

IndieWire: "Câinele japonez", portretul fascinant al unei drame acute ce se naşte din realitate (Imagine: Captură video)

În articolul intitulat "Sunt aceştia următorii maeştri cineaşti din întreaga lume? Lecţii de la New Directors/New Films", IndieWire subliniază: "Datorită creşterii numărului de medii de distribuţie, cinefilii pot explora mai multe faţete ale istoriei filmului decât înainte şi acest lucru se poate observa în câteva producţii de debut care pot fi comparate cu cele ale unor mari regizori".

În acest context, autorul articolului prezintă filmul "Câinele japonez" ca fiind "în conformitate cu povestea delicată de familie" a regretatului regizor japonez Yasujiro Ozu. "Acest lucru este de remarcat, având în vedere că Jurgiu este originar din România, o ţară care a fost asociată cu thrillere mohorâte precum «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile»", de Cristian Mungiu.

"Portretul delicat" realizat de Jurgiu reprezintă "un contrast revigorant, puternic emoţional, fără niciun pic de exagerare". Filmul are "o intrigă lentă", care îl prezintă pe un bătrân (interpretat de Victor Rebengiuc, n.r.) care încearcă să-şi pună viaţa în ordine după ce soţia sa moare în timpul unei inundaţii. În momentul în care fiul său soseşte acasă cu soţia sa japoneză şi fiul acestora, "istoria zbuciumată a familiei" devine, treptat, subiectul principal al peliculei. "Rezultatul este un portret fascinant al unei drame acute ce se naşte din ritmurile vieţii reale", mai scrie prestigioasa publicaţie.

Lungmetrajele "Câinele japonez", de Cristian Jurgiu, şi "Quod Erat Demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki, au fost proiectate la Festivalul New Directors/ New Films organizat de The Film Society of Lincoln Center şi celebrul Museum of Modern Art (MoMA), desfăşurat între 19 şi 30 martie, la New York.

Lungmetrajul lui Tudor Cristian Jurgiu spune povestea emoţionantă a reconcilierii dintre un tată şi fiul lui, plecat de ani mulţi din ţară.

Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuţia filmului mai fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.

Tudor Cristian Jurgiu a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti în 2009. A regizat patru scurtmetraje în timpul şcolii. Unul dintre ele, "Nunta lui Oli", a fost selectat în multe festivaluri şi a obţinut câteva premii (cel mai bun scurtmetraj la Leeds - Marea Britanie, cel mai bun scurtmetraj la gala premiilor Gopo - 2010). În 2013 a primit premiul al treilea în secţiunea Cinefondation a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, cu scurtmetrajul "În acvariu", care a fost apoi selectat la festivalurile de la Uppsala şi Zagreb. În prezent, lucrează la un alt scurtmetraj şi la un proiect de lungmetraj bazat pe povestea din "În acvariu".

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Imagini șocante la New York, cu mașinile NYPD intrând în protestatari

2 Rareș Bogdan, veste tristă pentru Ciuma Roșie: PSD să-și ia adio de la guvernare, cât timp va fi Klaus Iohanni…

3 Document / Un studiu care aruncă în aer 3 luni de exagerări: Cei care sunt asimptomatici nu-i pot contamina pe c…

4 Rareș Bogdan îi dă în vileag: Ciuma Roșie a simțit mirosul miliardelor de la UE, de aceea vrea dărâmarea Guver…

5 Vânzători de țară! / PSD refuză să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu afle românii despre extremismul e…

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există