Lucian Ciuchiță: S-a dispus începerea urmăririi penale in rem în procesul intentat realizatorilor "Escape Plan"

Lucian Ciuchiță: S-a dispus începerea urmăririi penale in rem în procesul intentat realizatorilor "Escape Plan"

Scenaristul Lucian Ciuchiță a anunțat că autoritățile române au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru fals și uz de fals, în cazul procesului pe care el l-a intentat realizatorilor hollywoodieni ai filmului "Escape Plan".

Lucian Ciuchiță a dat în judecată, în aprilie anul trecut, realizatorii filmului "Escape Plan" — cu Sylvester Stallone și Arnold Schwarzenegger în distribuție — pentru drepturi de autor și drepturi conexe, iar românul cerea o despăgubire de 10 milioane de dolari și creditarea sa în calitate de co-scenarist, pe genericul filmului.

Acesta a mai solicitat, ulterior, o expertiză din partea unui specialist român asupra actelor trimise de către reprezentanții realizatorilor chemați în judecată.

"Expertiza care a ieșit arată că, indubitabil, este vorba de fals. Urmează și alte documente să fie expertizate. În baza câtorva documente descoperite a fi falsuri s-a înregistrat un dosar penal, iar în momentul de față s-a început urmărirea penală pentru săvârșirea acțiunilor de fals și uz de fals. (...) În momentul de față se fac cercetări pentru a descoperi cine se face vinovat", a declarat pentru AGERPRES Lucian Ciuchiță.

Organele de cercetare urmează să afle cine se face vinovat de aceste înscrisuri oficiale depuse în instanța din România, a adăugat autorul, care susține că filmul "Escape Plan" este realizat după un scenariu semnat de el.

"În cadrul procesului civil care a început pe 29 aprilie (anul trecut — n.r.) am avut 9-10 înfățișări. A fost un proces greu, iar ei (producătorii americani — n.r.) au mers pe ideea că (ei) nu înțeleg de ce am făcut asta", a arătat Lucian Ciuchiță.

Experiența de un an și jumătate de proces a însemnat, pentru scenaristul român, și o serie de dezamăgiri, dar acesta spune că va continua acțiunea în instanță până când i se va da dreptate. "Mitul Hollywoodului s-a spulberat pentru mine. Am avut mare încredere în ei. (...) La început am crezut că ne vom înțelege", a susținut acesta.

"Povestea asta trebuie să o cunoască toată lumea. (...) Se bazează pe creduli ca și mine, care trimit scenariile acolo. Niciodată nu o să primească niciun răspuns, dar se vor trezi cu idei preluate, dar nu o să aibă curajul pe care l-am avut eu să îi dau în judecată, văzând că nu e vorba doar de idei. E vorba de o poveste întreagă", a adăugat scenaristul.

Lucian Ciuchiță a spus că, la începutul procesului, multe persoane l-au descurajat în demersul său.

"În primul an am fost singur cu soția. Acum ne bazăm pe mulți prieteni din multe sisteme care au început să creadă și să ne susțină. Avem susținere și din străinătate", a precizat scriitorul.

Acțiunea deschisă în instanță de Lucian Ciuchiță este îndreptată împotriva a nouă pârâți: scenariștii filmului "Escape Plan", Jason Keller și Miles Chapman, și producătorii Canton Production, Atmosphere Entertainment MM LLC, Boies-Schiller Film Group, George Furla, Randal Emmett, Emmett/Furla Films și Summit Entertainment.

Scenaristul susține că realizatorii filmului s-au folosit de scenariul său — ce are titlul "Insula diavolului. Prizonierii apelor" — fără a-l credita sau fără a-l plăti în acest sens.

Ciuchiță a identificat peste 60 de elemente care leagă acțiunea din "Escape Plan" de scenariul său original și, în decembrie 2013, a obținut și o expertiză în acest sens, din partea unei comisii a Uniunii Cineaștilor din România. Ciuchiță spune că ideea centrală a filmului — aceea a existenței unei închisori de maximă securitate în mijlocul unui ocean — este cea din scenariul său original.

Autorul a povestit că a început să scrie acest scenariu în 2012 și ulterior a trimis o variantă electronică unui cineast român care locuiește în Statele Unite ale Americii, prin care, cel mai probabil, scenariul său a ajuns la producătorii americani. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…