Moartea reginei Fabiola: Funeralii naționale vineri și o săptămână de doliu național

Moartea reginei Fabiola: Funeralii naționale vineri și o săptămână de doliu național

Regina Fabiola, care a murit vineri seară, va avea parte de funeralii naționale vinerea viitoare la Bruxelles, guvernul decretând o săptămână de doliu național, relatează AFP.

"Funeraliile Maiestății Sale Regina Fabiola vor avea loc vineri, 12 decembrie 2014, la ora 10.00, la catedrala Sfinții Michel și Gudule de la Bruxelles", a anunțat guvernul într-un comunicat.

Aceste funeralii vor fi "naționale", a precizat prim-ministrul Charles Michel, într-o scurtă declarație de presă de după un consiliu de miniștri extraordinar.

La propunerea regelui Philippe, nepotul reginei Fabiola, a fost decretat doliu național de sâmbătă, 6 decembrie, până vineri, 12 decembrie, a mai spus Michel. Drapelele au fost coborâte în bernă pe clădirile publice, iar administrațiile locale din țară vor deschide registre de condoleanțe.

Rămășițele pământești ale reginei Fabiola vor fi depuse marți la Palatul regal din Bruxelles, unde populația îi va putea duce un ultim omagiu reginei defuncte miercuri și joi, a anunțat Palatul regal.

Drapelul de deasupra Palatului regal a fost coborât în bernă încă de vineri seară, după anunțul decesului reginei Fabiola, la vârsta de 86 de ani. Fabiola era văduva regelui Baudouin, decedat în 1993.

"Va fi o ceremonie mai degrabă veselă. Mă aștept ca lucrurile să nu fie cu totul convenționale, în sensul că vor exista și cântece destul de vesele", a declarat purtătorul de cuvânt al episcopilor belgieni, Tommy Scholtes.

Ultimele funeralii naționale ale unei regine a belgienilor au avut loc în 1965, după moartea reginei Elisabeth, văduva regelui Albert I.

Activitățile publice ale regelui Philippe și ale soției sale, regina Mathilde, prevăzute până vinerea viitoare au fost anulate, a precizat Palatul regal.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia