NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Tinerii munți de gheață de pe Pluto

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Tinerii munți de gheață de pe Pluto

Una dintre primele fotografii de detaliu ale suprafeței planetei pitice Pluto, realizate de sonda New Horizons cu ocazia survolului de marți, dezvăluie în apropierea ecuatorului acestui corp cosmic un lanț de munți tineri cu înălțimea de 3.500 de metri, informează NASA.

Conform specialiștilor, acești munți au început să se formeze probabil în urmă cu cel mult 100 de milioane de ani, fiind foarte tineri prin comparație cu vârsta sistemului solar — 4,6 miliarde de ani. În plus, procesul de formare a acestor munți ar putea să fie încă în derulare, conform lui Jeff Moore, de la Centrul de Cercetare Ames al NASA din Moffet Field, California, liderul echipei care se ocupă de analiza geologică și geofizică a imaginilor obținute de New Horizons.

Jeff Moore a explicat că un prim indiciu al tinereții acestor munți este reprezentat de absența craterelor din regiune. 'Este una dintre cele mai tinere suprafețe observate în sistemul nostru solar", a subliniat Moore.

Modul de formare a acestui lanț muntos este încă necunoscut. Spre deosebire de lunile înghețate ale planetelor gazoase din sistemul nostru solar, Pluto nu este încălzit de interacțiunile gravitaționale cu astfel de planete gigantice.

'Acest lucru ne poate face să reevaluăm cauzele posibile ale activităților geologice de pe aceste luni înghețate", conform lui John Spencer, de la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado, membru al echipei de geologi coordonate de Jeff Moore.

Acești munți sunt formați probabil din apă înghețată. Deși suprafața acestui planetoid este acoperită în mare parte din gheață de metan și azot, aceste substanțe înghețate nu sunt suficient de dure pentru a ridica munți. Cel mai probabil apa înghețată a creat aceste vârfuri muntoase. "La temperaturile de pe Pluto (între—243 și—218 grade Celsius) apa înghețată are consistența rocilor", conform unui al membru al echipei, Bill McKinnon de la Universitatea Washington din St. Louis.

Această imagine de detaliu a fost obținută cu aproximativ 90 de minute înainte de punctul de maximă apropiere al sondei New Horizons față de Pluto, de la distanța de 77.000 de kilometri. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 Așa arată prostia made in Rusia...

3 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

4 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

5 Foarte interesante amănunte!