NASA a prezentat designul noii generații de rachete de mare putere SLS

NASA a prezentat designul noii generații de rachete de mare putere SLS

NASA a prezentat joi, 22 octombrie, designul final al noii generații de rachete de mare putere SLS (Space Launch System), rachete ce vor fi folosite pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman spre Marte, conform SPACE.com. Stabilirea designului noii clase de rachete, etapă denumită CDR (critical design review) reprezintă un nou pas spre prima lansare test prevăzută pentru anul 2018.

"Am stabilit designul SLS", a anunțat joi Bill Hill, administrator adjunct al NASA, șeful Departamentului de dezvoltare de noi sisteme de explorare spațială din cadrul Agenției spațiale americane. "Am încheiat cu succes prima etapă de testare a motoarelor și propulsoarelor rachetei, iar toate componentele importante de care avem nevoie pentru prima lansare sunt deja în producție".

Prezentată drept cea mai puternică rachetă construită vreodată, SLS este primul vehicul conceput special pentru a-i purta pe astronauți în misiuni dincolo de orbita terestră de la celebra rachetă Saturn V, care în urmă cu 45 de ani îi lansa pe astronauți spre Lună.

Pornind de la designul rachetei Saturn V, NASA a stabilit cum va arăta noua rachetă SLS. "Acest program a stabilit că rezervorul principal al rachetei va rămâne portocaliu (...) culoarea obținută direct din procesul de producție al spumei izolatoare care îl acoperă".

Această spumă izolatoare de culoare portocalie este identică cu cea folosită pentru izolarea rezervorului de combustibil extern al navetelor spațiale. În 1981 NASA lua decizia de a vopsi primele două rezervoare în alb, pentru a le proteja împotriva radiației ultraviolete, dar a revenit asupra deciziei, optând să ușureze rachetele de greutatea vopselei.

Motoarele rachetei sunt construite din același tip de materiale folosite și de rachetele care transportau pe orbită flotila de navete spațiale americane, dar sunt mai lungi cu un segment (compuse în total din 5 segmente) pentru a le asigura puterea necesară pentru a lansa masiva rachetă SLS.

În cadrul etapei CDR a fost evaluată și prima dintre cele trei posibile configurații pentru varianta finală a rachetei SLS. Denumită "Block 1", prima configurație va avea capacitatea de a ridica 70 de tone cu ajutorul a două propulsoare și a patru motoare RS-25 (de asemenea preluate de la navetele spațiale). O a doua variantă a acestei configurații, 1B, va folosi o treaptă superioară mai puternică, racheta SLS ajungând la o capacitate de ridicare de 105 tone.

În configurația "Block 2" SLS va include și două propulsoare adiționale, cu combustibil solid sau lichid, ce vor mări capacitatea de ridicare a rachetei până la 130 de tone. În ambele configurații, SLS va dispune de același tip de rezervor principal și de patru motoare RS-25.

"Suntem încrezători că ne aflăm pe drumul cel bun pentru prima lansare test a rachetei SLS, pe care o vom folosi pentru a extinde prezența umană în spațiul cosmic", a mai susținut Bill Hill.

CDR a fost ultima dintre cele patru etape de evaluare a conceptelor privind construcția rachetei SLS. În cadrul acestui proiect au lucrat 13 echipe de ingineri și experți aerospațiali timp de 11 luni, perioadă în care au fost examinate mai mult de 1.000 de documente și peste 150 GB de date.

După încheierea etapei CDR urmează cea de certificare a designului, ce va avea loc în 2017 după fabricarea, integrarea și testarea individuală a subansamblurilor care vor intra în componența rachetei.

Ultima dintre etape, evaluarea rachetei pentru lansare, va avea loc chiar înainte de misiunea test a rachetei SLS, în 2018.

O altă etapă CDR este în prezent în derulare și pentru capsula Orion, care va transporta astronauții în viitoarele misiuni din spațiu și va fi lansată cu ajutorul rachetei SLS. NASA prevede lansarea primei capsule Orion cu astronauți la bord, prin intermediul unei rachete SLS în 2023. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...