NASA/ IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: O mare de fitoplancton în Marea Nordului

NASA/ IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: O mare de fitoplancton în Marea Nordului

În pofida apelor reci și a vânturilor aspre, Marea Nordului se dovedește un mediu fertil pentru exploziile de fitoplancton, colonii de plante acvatice inferioare, vizibile în această fotografie publicată de NASA.

Masele în derivă de microorganisme vegetale care compun fitoplanctonul sunt mai abundente în perioada de sfârșit a primăverii și început al verii datorită nivelului mai ridicat de substanțe nutritive din apă și nivelurilor sporite de lumină solară. Vânturile puternice care brăzdează Marea Nordului, o mare cu adâncime relativ mică, duc la manifestarea unor curenți verticali și orizontali care aduc spre suprafață apele de adâncime, bogate în substanțe nutritive.

Această fotografie realizată la 11 iunie de instrumentul MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) de pe satelitul Aqua, aparținând NASA, prezintă masa de fitoplancton care s-a format între Danemarca, Marea Britanie și Germania.

Contraintuitiv, conform unor studii recente, procesul de formare a fitoplanctonului începe chiar din mijlocul iernii, când condițiile de mediu par să fie cel mai puțin prielnice. Aceste studii indică faptul că furtunile din timpul iernii au o importanță majoră pentru amestecarea apelor de adâncime care conțin numeroase substanțe nutritive. Abundența acestor substanțe nutritive duce la formarea fitoplanctonului la adâncime, unde este la adăpost de prădători. Odată cu venirea primăverii, fitoplanctonul începe să urce spre suprafață și apar aceste veritabile explozii vizibile din satelit la suprafața mărilor și oceanelor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 VIDEO Geoană, filmat după ce s-ar fi urcat băut la volan. Poliția Rutieră a deschis o anchetă

3 „M-au sunat de la bancă să spun de unde provin banii” / Câți bani încasează lunar Bianca Drăgușanu

4 Jocurile de culise din PNL / Cele patru nume cu care Cîțu va împărți puterea la vârful partidului

5 ULTIMA ORĂ Răzbunare în stil mafiot! Atacul s-a produs pe șoseaua București-Ploiești