NASA/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Ținta Tethys

NASA/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Ținta Tethys

La fel ca majoritatea lunilor din sistemul nostru solar și Tethys, una dintre lunile giganticei planete gazoase Saturn, are suprafața marcată de cratere de impact. Craterul Odysseus (ce poate fi văzut în partea dreaptă a fotografiei) este rezultatul unui impact extraordinar de puternic suferit de acest satelit al lui Saturn.

Craterul Odysseus are diametrul de peste 450 de kilometri, acoperind aproximativ 2/5 din suprafața lui Tethys. Pentru comparație, un crater care ar reprezenta 2/5 din diametrul Pământului ar fi la fel de mare ca Africa.

Această fotografie surprinde emisfera lui Tethys care este opusă planetei Saturn și a fost realizată în spectrul vizibil al luminii de sonda Cassini la 11 aprilie a.c., de la distanța de aproximativ 190.000 de kilometri, la o scară de 1 km./pixel.

Tethys este un satelit de mărime mijlocie al planetei Saturn care se rotește sincron în jurul acesteia. A fost descoperit de Giovanni Domenico Cassini în 1684 și a fost numit după titanul Tethys din mitologia greacă. Tethys are o densitate scăzută de 0,98 g/cm3 ceea ce indică faptul că este format din apă înghețată, alături de un procent scăzut de rocă și ocupă locul 16 în clasamentul celor mai mari luni din sistemul nostru solar.

Odysseus este unul dintre cele mai mari cratere de impact din sistemul nostru solar și a fost descoperit de sonda Voyager 2 la 1 septembrie 1981. Denumirea a fost aleasă după eroul elen Ulise sau Odiseu (Odysseus), personaj central în Iliada și Odiseea lui Homer.

Misiunea sondei Cassini este un proiect comun al NASA, ESA (Agenția Spațială Europeană) și al Agenției Spațiale Italiene. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...