Nominalizările la Oscaruri provoacă polemică la Hollywood

Nominalizările la Oscaruri provoacă polemică la Hollywood

Academia americană de film (Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS) s-a confruntat cu critici puternice în urma selecției pentru premiile Oscar de anul acesta, fiind acuzată de rasism și sexism, pentru că nu a fost reținut niciun actor sau actriță de culoare la principalele categorii referitoare la actori și nicio femeie la categoriile regie și scenariu, relatează BBC și France Presse.

Președinta Academiei, Cheryl Boone Isaacs, a declarat că ar dori să vadă mai multă diversitate în nominalizările la Oscar, dar în același timp a spus că este mândră de cei nominalizați și că organismul de selecție a făcut progrese în ceea ce privește diversitatea.

Dna Boone Isaacs, care este primul președinte afro-american al Academiei, a declarat pentru Associated Press că "organizația este angajată să caute diversitatea de voce și opinie".

"În ultimii doi ani, am făcut pași mai mari decât oricând în trecut spre a deveni o organizație mai diversă și globală prin admiterea de noi membri și a unor clase mai cuprinzătoare de membri'', a spus ea, adăugând că i-ar plăcea să vadă o diversitate și mai mare în rândul celor nominalizați.

După anunțarea nominalizărilor, oamenii și-au exprimat nemulțumirea folosind hashtag-ul "OscarsSoWhite" (Oscaruri atât de albe).

S-a pus mult accentul pe filmul biografic 'Selma' despre Martin Luther King, regizorul Ava DuVernay și principalul protagonist David Oyelowo lipsind de pe lista nominalizărilor.

Această frescă despre lupta pentru drepturile civile din SUA, realizată într-un moment în care demonstrații uriașe denunță în întreaga țară violențele poliției, ale căror victime se estimează că sunt oameni de culoare, obține totuși un scor excepțional de 99% comentarii pozitive, mai multe chiar decât "Boyhood" (98%), scrie AFP.

Dar președinta Academiei a declarat că aprecierea pentru Selma a fost reflectată prin nominalizarea la categoria Cel mai bun film, care a fost aleasă de către toți membrii academiei.

Ea a adăugat că, în timp ce Academia a continuat să facă eforturi pentru a deveni mai diversă, este necesar ca întregul sector să facă același lucru.

Este a doua oară din 1998 când pe lista nominalizărilor la Oscar nu este reținut niciun actor sau actriță de culoare.

Aceasta se datorează unei lipse de diversitate în rândul membrilor Academiei însăși, albi în proporție de 93% și cu vârstă medie de 63 de ani în proporție de 77%. Aceasta nu este reprezentativ pentru lumea reală, a declarat Tom O'Neil, fondatorul site-ului Goldderby.com, de referință în domeniul predicțiilor privind premiile în cinematografie în Statele Unite.

Alții apără, totuși, Academia, subliniind că membrii săi au ales o femeie afro-americană pentru a conduce consiliul său de administrație sau că actori de culoare precum Forest Whitaker, Jennifer Hudson, Octavia Spencer sau Mo'Nique au fost recompensați cu Oscaruri în anii trecuți.

Tom Nunan, producător și profesor la Școala de teatru, film și televiziune de la Universitatea California, din Los Angeles, a amintit, de asemenea, că 'Twelve Years a slave' (12 ani de sclavie), al regizorului britanic de culoare Steve McQueen, un film despre sclavia în Statele Unite ale Americii, a câștigat anul trecut statueta pentru cel mai bun film, cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul interpretat de actrița de culoare Lupita Nyong'o și pentru cel mai bun scenariu,din nouă nominalizări primite.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale