O maimuță nu poate avea drepturi asupra selfie-urilor sale (tribunal american)

O maimuță nu poate avea drepturi asupra selfie-urilor sale (tribunal american)

Un judecător federal american a apreciat că macacul care și-a făcut două selfie-uri nu poate fi titularul drepturilor de autor, în condițiile în care legea privind drepturile de autor nu se extinde, în opinia sa, la animale, relatează AFP.

Fotografiile au fost realizate în 2011 în insula indoneziană Sulawesi (Celebes). Fotograful britanic David Slater, specializat în pozarea faunei sălbatice, realiza un reportaj fotografic, când, după ce a lipsit câteva minute pentru a-și instala trepiedul, a găsit la întoarcere maimuța fotografiindu-se.

Slater, care a publicat ulterior o carte cu fotografii, printre care cele două selfie-uri făcute de macac, a susținut că este proprietarul acestor fotografii și s-a plâns că distribuirea lor în masă pe internet l-a privat în mod nejustificat de venituri.

Organizația pentru drepturile animalelor PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) a decis să meargă la tribunal pentru a apăra drepturile lui Naruto , macacul "autor și proprietar al imaginilor sale".

Cu toate acestea, un judecător din San Francisco (vestul SUA) a declarat miercuri că, "deși Congresul și Președintele pot extinde protecția legilor la animale, nu există niciun indiciu că au făcut-o în cazul legii privind drepturile de autor".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...