O pepită de aur de 2,3 kilograme, scoasă la licitaţie pentru 400.000 de dolari

O pepită de aur de 2,3 kilograme, scoasă la licitaţie pentru 400.000 de dolari

O pepită de aur de 2,3 kilograme, descoperită în această vară în California de Nord şi despre care se crede că este cea mai mare bucată de metal preţios de acest tip deţinută de un colecţionar privat din statul american, a fost scoasă la vânzare joi, pentru 400.000 de dolari.

O pepită de aur, de 2,3 kilograme, scoasă la licitaţie pentru 400.000 de dolari

Bucata de aur este expusă la San Francisco, de joi până duminică, în cadrul evenimentului San Francisco Fall Antiques Show (Expoziţia de antichităţi, ediţia de toamnă, n.r.), potrivit lui David McCarthy, numismat care lucrează pentru Kagin's Inc.

Compania californiană a numit bucata de aur "pepita Butte", pentru că a fost descoperită în districtul Butte din California de Nord, de un bărbat care efectua prospecţiuni pentru a descoperi aur, pe un teren public, în luna iulie.

Kagin's Inc nu a dezvăluit identitatea celui în numele căruia vinde pepita şi nici locul exact unde a fost descoperită bucata de aur.

"Există unele (pepite, n.r) mai mari expuse în muzee şi în mod sigur au fost unele şi mai mari găsite în perioada 'Goanei după Aur', dar în prezent se crede că aceasta este cea mai mare pepită de aur deţinută de o persoană particulară, din California", a declarat Donald Kagin, preşedinte al companiei care vinde pepita.

David McCarthy, care a evaluat bucata de aur descoperită în urmă cu câteva luni, a spus că cel care a descoperit-o a fotografiat fiecare pas din procesul de dezgropare a bucăţii de metal preţios şi l-a dus pe McCarthy la faţa locului, dar nu înainte de a-l lega la ochi.

"Am văzut fotografiile care prezintă pepita, dezgropată treptat şi era evident că fusese în pământ de foarte mult timp", a spus McCarthy.

Compania Kagin's a pus în vânzare, anterior, o serie de monede dintr-o comoară din perioada "Goanei după Aur", care fusese descoperită în 2013 de un cuplu ce îşi plimba câinele şi care a fost evaluată la peste 10 milioane de dolari. Multe dintre monede au fost puse în vânzare prin intermediul site-ului de comerţ online Amazon.com.

Potrivit lui Adrian Ash, şef al departamentului de cercetare al Bullion Vault, o companie din domeniul metalelor preţioase, conţinutul de aur al pepitei este în mare măsură irelevant, iar valoarea pepitei este dată mai degrabă de mărimea neobişnuită.

"Spre deosebire de un diamant mare, preţul acestei pepite ar scădea dacă ar fi prelucrată şi transformată într-o operă de artă", a spus Ash.

McCarthy a declarat că, dacă un cumpărător va fi de acord să plătească 400.000 de dolari pe pepită, până duminică, va încerca să îl convingă să permită menţinerea bucăţii de aur în expoziţie până la finalul evenimentului.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...