O premieră într-un milion de ani: o cometă

Cometa Siding Spring "a atins în treacăt" duminică planeta Marte, la o distanță de aproximativ 136.000 km și o viteză de 202.000 km/h, un eveniment care nu se produce decât o dată la un milion de ani, a anunțat Agenția spațială europeană (ESA).

La 18.27 GMT (21.27 ora României n.r.), cometa s-a apropiat cel mai mult de Planeta Roșie la 135.895 km, sau o treime din distanța de la Pământ la Lună, a explicat ESA pe Twitter, citată de AFP.

NASA a poziționat instrumentele electronice ale sateliților ei științifici ce orbitează în jurul lui Marte și camerele de luat vederi ale celor doi roboți aflați pe suprafața planetei Opportunity și Curiosity pentru a colecta cât mai multe date despre trecerea cometei.

Curiosity și Opportunity ar trebui să trimită imaginile lor înapoi pe Terra în zilele, săptămânile și lunile următoare, potrivit agenției spațiale americane.

Sateliții au fost puși pe o orbită la adăpost de resturile ce formează coada caracteristică a unei comete, dar chiar repoziționați, dispozitivele spațiale sunt de așteptat să adune informații valoroase despre această premieră spațială.

Cometa Siding Spring a fost descoperită de Robert McNaught cu ajutorul observatorului australian de la Siding Spring în ianuarie 2013.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

3 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

4 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

5 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …